A megtermelt energia fedezheti a jövő beruházásait

Budapest, 2015. május 21. – Sok éves növekedés és innováció után a napelemes-piac ismét kihívásokkal teli időszakon megy keresztül, változatos földrajzi, és piaci dinamika mellett. Európában az egymástól lényegesen eltérő támogatási rendszerek differenciált környezetet teremtenek a fotovoltaikus ipar fejlődésének. Az öreg kontinensen kívül viszont intenzív növekedés tapasztalható, mivel a több tucatnyi elindított nagy beruházás és fejlesztés komoly hatást gyakorol a globális szféra valós helyzetére.

Az Európai Fotovoltaikus Iparszövetség (EPIA) éves jelentésében számolt be a napelemeket érintő legfontosabb kérdésekről, melyek jelenleg a piacot jellemző feltételek és támogatási rendszerek állapota, a megújuló energia versenyképessége, valamint az iparág konszolidációja. Ezen kérdések hangsúlyos szerepet játszanak a napelemes szektor aktuális alakulásában. A szféra továbbra is a legtöbb országban a politika által vezérelt. Megfelelő döntésekkel azonban ésszerű és fenntartható támogatási rendszerek alakíthatóak ki, mellyel számos országban további növekedés érhető el. Egyes országokban a napenergia már versenyképes energiaforrásnak számít a fajlagos villamos energia előállítás területén, de egyre növekvő szerepet kap a költséghatékonyság is. A hálózati és piaci integrációs kihívásokat mindenhol kezelni kell, hogy azok ne akadályozzák a jövőbeli fotovoltaikus fejlesztéseket.

A globális napenergia beruházások többletkapacitásainak hatására, az elmúlt évek árai is stabilizálódtak. A többlettermelés nyereségéből újabb projekteket indíthatnak a vállalatok, ami a jövőbeni technológiai újítások árcsökkenését eredményezheti. Az Európai Fotovoltaikus Iparszövetség (EPIA) vizsgálata szerint, az előttünk álló 2014-2018 időszakban az alábbi forgatókönyvek várhatóak az európai, valamint a globális fotovoltaikus piacon.

Az EPIA optimista becslése (High scenario) fenntartható szabályozást, vagy annak átgondolt bevezetését feltételezi az egyes országokban. Megfelelő támogatási mechanizmusok kíséretében kialakítva, erős politikai összefogással a háttérben, melynek célja, hogy a napenergia fő energiaforrássá válhasson az elkövetkezendő években. Ennek eléréséhez az adminisztratív akadályok megszüntetése, illetve a hálózati csatlakozási eljárások racionalizálása szükséges. Bár a piac robbanásszerű fellendülése kevésbé valószínű központi támogatási rendszerek kialakítása mellett, de bizonyos esetekben eredményekhez vezethet.

Az ezzel ellentétes, pesszimista (Low scenario) prognózis központi támogatás hiányában valósulhat meg. Ebben az esetben nincsenek megfelelő támogatási mechanizmusok, vagy a meglévő rendszer erőteljes korlátozása, visszaszorítása lehet jellemző. Az előrejelzés alapján feltételezik, hogy azon országok, melyek hasonló piaci berendezkedéssel bírnak, egyre lassuló iparági fejlődést tapasztalhatnak, különösen, ha még a betáplálási tarifákat is kivezetik.

A legvalószínűbb azonban, hogy a Szövetség az előző két felvetést mérlegelve prognosztizálja a piac fejlődésének irányát (Medium scenario), így a következő pár évben még az óvatos becslések alapján is folyamatos növekedéssel számolhat a szektor.

„A napenergia felhasználása, és annak társadalmi hozadékai egyre fontosabbá válnak.” – nyilatkozta Nyárády-Berzsenyi Győző, a HIGH SIX TEAM Kft. értékesítési vezetője. A szakértő szerint az iparág továbbra is növeli részesedését Európa energia-mixében, emellett szerte a világon egyre nyilvánvalóbb, hogy tiszta, biztonságos és megfizethető villamos energia előállítására ez az egyik legfontosabb megújuló energiaforrásunk. Hozzátette: a hazai napelemes szektorban láthatóan nő a prémium termékek iránti kereslet, bár számtalan keleti gyártmány jelen van a piacon, akik olcsó áron kínálnak, gyengébb minőségű paneleket. Fontos, hogy a vásárlók tudatosan és előrelátóan tájékozódjanak a beruházások megkezdése előtt. Ezzel hatékonyabb, és hosszú távon kifizetődőbb rendszerek állíthatóak össze a megbízható gyártók kínálataiból. Ezek a termékek nem csak tartósabbak, de az ismert márkanevek, és azok after sales tevékenységei magasabb teljesítményű és élettartamú, megbízhatóbb rendszerkialakítást garantálnak.

Címke: , , ,
Kategória: Egyéb