Az integrált megoldásoké a jövő a biztonságtechnikában

Budapest, 2014. december 10. – Új lehetőségeket hoznak az M2M megoldások a biztonságtechnika területén: amíg korábban a piaci szereplők javarészt egy szegmensben kínáltak megoldást, addig a közeljövőben az integrált szolgáltatások kerülhetnek előtérbe – derült ki a MOHAnet Mobilsystems Zrt. decemberi konferenciáján. A rendezvényen Bihal Tamás, a Magyar Telekom képviseletében bejelentette: cégük a Gepárd program keretében segíti a MOHAnet nemzetközi piacra lépését.

A felhasználók komplex igényei miatt az integrált megoldások kerültek fókuszba a biztonságtechnika területén, ennek köszönhetően a szolgáltatók esetében tapasztalt piaci szegmentáció is változhat – hangzott el a MOHAnet Mobilsystems Zrt. budapesti konferenciáján. A 2000-es években a biztonságtechnikai cégek  kifejezetten egy területre specializálódtak, s a  megoldásaik bizonyos szolgáltatásokra korlátozódtak. Ezek jellemzően bűncselekmények megelőzésére koncentrálódtak, mint például betörés, visszaélés, csalás, amik során szinte kizárólag kritikus tereptárgyakat kellett felügyelnie a megbízottnak. Az akkori vevői igények nem terjedtek ki a szolgáltatást érintő egyéb körülmények vizsgálatára a napi gyakorlatban. A mérésben résztvevő tárgyak és személyek működési kockázata elhanyagolható volt, és az egyes szolgáltatások és szolgáltatók között nem volt mérhető vagy észlelhető minőségi különbség.

Az M2M nyújtotta lehetőségek azonban új perspektívát adnak e területek. A felmérések szerint jelenleg már 4,4 milliárd berendezés kommunikál más gépekkel világszerte, a dinamikus fejlődésnek köszönhetően ez a szám 4 év alatt akár a duplájára nőhet. E tendencia pedig oda vezet, hogy a gépek nagy része rövidesen interakcióba lép egymással, így a minket körülvevő rendszerek rövid időn belül intelligens hálózatok részévé válnak. Ezzel párhuzamosan a távfelügyeleti lehetőségek is bővülnek: egyrészt szélesebb körben lesz alkalmazható, másrészt immáron teljes hálózatok ellenőrzését láthatjuk el úgy, komplexen gyűjthetjük az információkat, s ok-okozati összefüggéseket is megfigyelhetünk.

“Kézzelfogható példa, ha az idősfelügyeleten keresztül szemléltetjük a kitáguló lehetőségeket. Tegyük fel, hogy egy idős hölgy otthon megméri a vérnyomását, s az a korábbiaktól eltérően nagyon magas értéket mutat. Ezt az eredményt a körzeti orvos is látja, ám ennél többet nem tud a helyzetről. Az M2M megoldásoknak köszönhetően azonban átfogóan vizsgálható a szituáció, s általuk betekintést nyerhetünk a rossz eredmény tényezőibe. Lekérdezhetjük az aznapi időjárást, a reggeli gyógyszerbevitelt, hogy mennyi folyadékot fogyasztott, azt, hogy mennyit sétált az illető napközben, vagy akár azt is, hogy milyen üléspozícióban mérték a vérnyomást. A helyzetmegoldás így jóval könnyebbé, gördülékenyebbé válik. Ez az összetettség ugyanúgy létrehozható egy ingatlan vagy egy gépjármű felügyelete kapcsán is” – szemléltette a rendszerekben lévő lehetőséget Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója. “Mint látható, a megoldások immáron egymásra építhetőek, a párhuzamos információáramlás a jellemző, s ha már megtehetjük, rövidesen mindent mérni akarunk majd a környezetünkben. Ennek köszönhetően új nézőpontok, új ügyfelek és új szereplők várhatóak a piacon” – tette hozzá Havasi.

A vezérigazgató a decemberi konferencián arról is beszámolt, hogy MOHAnet aggregátor cégként az intelligens hálózatokban hisz, s már komoly lépéseket tett annak irányába, hogy az összetett igényeket egy integrált szolgáltatási platformon tudják kiszolgálni. Innovatív felügyeleti alkalmazásaikkal képesek partnereiknél a nem várt kiadásokat megakadályozni, egy esetlegesen bekövetkező anyagi kártól vagy büntetéstől őket megóvni, a transzparencia okán megfelelő szolgáltatási szintet biztosítani, valamint bevételt növelni és költséget csökkenteni.

A konferencia végén Bihal Tamás, a Magyar Telekom képviseletében tartott előadást, amely során bemutatta a vállalat Gepárd elnevezésű programját. Az európai kezdeményezés arra hivatott, hogy a Telekom kisebb-nagyobb partnercégeinek M2M fejlesztéseit, technológiai megoldásait mutassa be Európa szerte. Bihal Tamás elmondta, hogy a Telekom 5 országban, 15 partnert, s azok 34 megoldását tartotta alkalmasnak első körben a programra, a kiválasztás során alapvetően a rendszerekben lévő filozófiát, s a komplexitást keresték. Az együttműködések során e gondolkodásmódot, s megoldásokat kívánják bemutatni a nemzetközi partnereknek.

Címke: , ,
Kategória: Egyéb