Egyre nagyobb szerepet kap a szabványosított pneumatika a fóliagyártásban

A komplex gyártástechnológiában ma már komoly versenyelőnyt jelent, hogy a gyártósori egységek gyors, termékspecifikus utasításokat képesek végrehajtani. Ezzel nemcsak szélesebb körben válnak fejleszthetővé a többféle terméket előállító fóliagyártó üzemek, de jelentős idő és pénz is megspórolható a termelés során. A szabványosított pneumatikai rendszermegoldások a gyártási folyamatot biztosítva növelik az egyes gépek rendelkezésre állását, ami kiemelt fontosságú a gyártósori tekercselők és tekercstároló egységek gyártásakor.

Minőségi, megbízható alkotóelemekre alapoznak a nemzetközi fóliaiparban, hiszen a gyártósori tekercselés alapszabálya, hogy nem történhet leállás, miután egy extruder megkezdte munkáját. Számos iparághoz hasonlóan (pl. acél-, papír-, vagy félvezetőgyártás), a termelés megszakítása egy fóliagyártó üzem esetében is komoly költségekkel járhat, a berendezések újbóli üzembe helyezése pedig igen aprólékos folyamatot jelent. Az extrudereknél az egyik legfontosabb tevékenység a letekercselés, mellyel a hengerekre helyezik a már legyártott fóliát. Ha egy henger elkészül, a fóliát el kell vágni és átirányítani, majd azt pontosan felhelyezni a soron következő hengerre, ragasztás és megszakítás nélkül. Ezalatt az anyagfelhalmozó tárolja a következő gyártásra kerülő fóliát, a tárolt mennyiségeket és tárolási időket pedig pontosan hozzáigazítják az automatikus tekercsváltásokhoz, illetve azok behelyezéséhez.

„Csak abszolút megbízható és tartós alkotóelemek használata megengedett egy komplex rendszer kialakításakor, mivel egyetlen henger vagy szelep meghibásodása megbéníthatja a teljes gyártási folyamatot, illetve komoly károkat okozhat az üzemi működésben.” – nyilatkozta Hegymegi István, az AVENTICS Hungary Kft. kereskedelmi vezetője. Elmondta, hogy cégük pneumatikus egységeit, proporcionális szelepeit, az AV szeleprendszereket, vagy például az SM6 útmérő-szenzorokat jelenleg is széles körben használja a fóliaipar a gyártósori tekercselők és tekercstároló egységek gyártásakor.

Ezeknél az egységeknél a fólia feszítése alacsony súrlódású PRA munkahengerekkel történik, mely már 0,05 bar nyomásváltozás esetén is mozgásnak indul. E gyors reakció a nyomásváltozásra a speciális tömítésnek, az erre a célra kifejlesztett kenőanyagnak és a H9-es tűrésű alumínium hengerprofilnak köszönhető. A feszítőerőt a munkahengerben lévő nyomás növelésével, illetve csökkentésével lehet a kívánt nagyságon tartani egy tényleges- és a célértéket folyamatosan összehasonlító ED02-es analóg elektropneumatikus nyomásszabályozó segítségével.

Elektropneumatikus nyomásszabályozóval kombinálva, a folyamatosan új elemekkel bővülő, AVENTICS AV-szeleprendszer reprodukálható és dokumentálható nyomásértékekkel dolgozik. Ez olyan üzemekben lehet különösen fontos, ahol különböző termékeket tekercselnek egyazon gyártósoron, hiszen ezzel a termékspecifikus utasítások tárolhatóvá és előhívhatóvá válnak. A PLC az új paramétereket terepibuszon, vagy valós idejű Ethernet protokoll használatával küldi el az E/P szelep számára, ami minden más hagyományos protokollt is támogat. Az AVENTICS elektropneumatikus koncepciójával megbízható, teljesen automatikus, forgófejes tekercselés alakítható ki, ami garantálja a lengőhengerek gyors és megbízható vezérlését. Ez nagyban megnöveli az egyedi gépek rendelkezésre állását, így szabványosított pneumatikával jelentős idő és pénz takarítható meg az üzemeltetés során.


Az AVENTICS-ről

A korábbi Bosch Rexroth Pneumatika leányvállalat 2014 eleje óta AVENTICS néven, független pneumatikai gyártóként tevékenykedik a piacon. Székhelye a németországi Laatzen (Hannover), termékeik azonban öt különböző ország, hat városában készülnek. A nemzetközi cégcsoport legnagyobb európai gyára Magyarországon, Egerben található, de a már említett Laatzen (Németország) mellett, Gronau/Leine (Németország), Bonneville (Franciaország), Lexington (USA) és Changzhou (Kína) városokban is működnek gyártóközpontjaik.

Az AVENTICS nemcsak nevében újult meg, hanem a termékkínálat is folyamatosan frissül; technológiai iránymutatóként szolgál az érintett ipari ágazatokban és a világ vezető pneumatikai beszállítói közé tartozik. A cég kiemelt figyelmet fordít fejlesztései és a gyártás során az elektronikának a pneumatikai alkatrészekbe történő integrációjára. Mindemellett a vállalat a hajtás- és vezérléstechnikai megoldások speciális szolgáltatója a haszongépjárművek, valamint a gyártási folyamatokon belül a láncmeghajtások terén. A hajózási és a fejlett hajóautomatizálási rendszerekben használt pneumatikai alkalmazásaival az AVENTICS a világ minden tengerén és óceánján otthon van.

A vállalat gyártmányai igen széles körben alkalmazhatóak, ami abból ered, hogy a konkurensektől eltérő módon a katalógustermékek mellett ún. „konfigurált” berendezéseket és egyedi termékmegoldásokat is ajánl Vevői számára. A tömeggyártókkal szemben az AVENTICS az alacsony darabszámú megrendeléseket is teljesíti. Egy-egy termék esetében a rendelések 90 %-a 100 darabnál is kevesebb. A gyártósorok rugalmassága miatt akár az 1-5 darabból álló Vevői igényeket is rövid szállítási határidővel tudják vállalni. Összességében a cég évente közel huszonötezer, eltérő specifikációjú terméket értékesít.

www.aventics.hu; www.pneumatika.hu; www.pneumobil.hu

Címke: , , , , ,
Kategória: Egyéb