Hatvanhatmillió terméket gyártott az Eckerle Magyarország 2016-ban

Digitalizációval, automatizálással és az ergonómia fejlesztésével növelné a produktivitást az idei évben a kiskőrösi központú Eckerle, amely 25 éve tevékeny Magyarországon. A hazánkban négy telephellyel rendelkező vállalat ezáltal 15 százalékos forgalomnövekedést tervez 2017-re. Az Eckerle tavaly megközelítőleg 66 millió terméket állított elő hazánkban.

Sikeres évet zárt az Eckerle Magyarország 2016-ban: az Automotive, azaz a járműipari gyártás területen a bólyi telephelyen 37 millió, Zalaegerszegen 15,4 millió, míg Kiskőrösön 13,4 millió terméket állított elő a vállalat. A célgépek, kereskedelmi termékek, applikációk fejlesztésére specializálódott kiskőrösi Industrie ágazat pedig 6247 terméket gyártott.

A 25 éves kiskőrösi Eckerle gyáregység az Eckerle család első külföldi leányvállalata. Az alapítók 50 évvel ezelőtt lehetőséget láttak egy olyan egyszerűnek tűnő autóipari termékben, mint a szénkefetartó, melynek jelentős hányadát a járműipar használja fel. Az iparágban azóta is töretlen a növekedés, és jelenleg a világgazdaság egyik meghatározó ágazata. A hazai termékekre, majd a követő technológiákra (EC modulok), illetve non-automotive területekre (háztartási gépek) koncentrálva évről évre sikeresen tudták bővíteni termelési kapacitásukat Magyarországon. Az elmúlt negyed évszázadban a cég növekedése dinamikusabbnak bizonyult, mint a versenytársaké, így a cégcsoport 2011-ben további bővülési potenciált látott az SMT, 2014-ben pedig az Atlanta GmbH felvásárlásában. Ezek során került az Eckerle tulajdonába a bólyi, illetve a zalaegerszegi telephely, amivel ma már Császártöltésen, Bólyon és Zalaegerszegen is találhatóak Eckerle üzemegységek.

„Idei évünk egyik célja, hogy fejlesszük Automotive üzemeink produktivitását digitalizációval, ergonómiával, automatizálással, valamint bővítsük a célgép gyártáshoz szükséges kompetenciánkat a tavaly installált PDM[1] rendszerünkkel” – mondta el Hubina Péter,  az Eckerle cégcsoport európai automatizálási vezetője. Elmondta, hogy ezzel a fejlesztéssel minden műszaki megoldást, melyet az egyes telephelyeken a vállalat megvalósít, egyszerűen felhasználhatják majd jövőbeni projektjeiknél. A cégcsoport gazdaságilag eltérő tervekkel számol a hazai üzemeknél: egyes területeken stabilizál a vállalat és nem várható jelentős növekedés, de lesz olyan ágazat, ahol az elmúlt évekhez hasonlóan 15 százalékos forgalomnövekedést terveznek.

Ilyen például Kiskőrös, ahol fontos szerepet tölt be az Automotive üzletág, mivel a hazai telephelyek között itt áll rendelkezésre a legnagyobb tapasztalat a termelésben (pl. QS, LOG, teljesítmény alapú termelés). Az Industrie üzletág fő profiljával – az egyedi célgépek gyártásával – szintén több mint 20 évnyi tapasztalatot mondhat magáénak. „Úgy gondolom, hogy sikerünk kulcsa a kollegák lojalitása és elkötelezettsége, tisztelete a szakma és a kihívások iránt” – vélekedik a vezető. „Emellett erőfeszítéseiket a menedzsment képzési lehetőségekkel támogatja, így lehetővé teszi a személyes előrelépést is” – tette hozzá.

Az Eckerle tapasztalataiból adódóan felismerte, hogy a fejlődés alapja a szakmai kompetencia, mellyel a termelés folyamatosan fenntartható és biztosítható. Az utánpótlás azonban számukra is fontos kérdés, éppen ezért a kiskőrösi üzem szoros kapcsolatban áll a helyi szakiskolákkal (pl. Wattay Szakképző Iskola), valamint a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetemmel a duális képzésen belül. Céljuk, hogy a szakembereket ezen oktatási intézményekből pótolják a jövőben. Természetesen tapasztalt mérnökökre is szükség van, őket az ország bármely pontjáról várja a cég az aktuálisan meghirdetett nyitott pozíciókra. Az országon belül versenyképes fizetést és jó szakmai fejlődési lehetőséget kínáló Eckerle-nél a dolgozók közel fele kiskőrösi lakos, a többi munkatárs Kiskőrös 20 km-es vonzáskörzetéből jár munkába. Jelentős a 10-15-20 éve munkaviszonyban álló dolgozók száma, de vannak olyanok is, akik a kezdetektől az Eckerle kiskőrösi üzemegységénél dolgoznak.

Sajtókapcsolat:
Borsi Dávid
SMARTPR-Agency Kft.
Tel.: +36304413140
Email: [email protected]

Az Eckerle Magyarországról

Az Eckerle Gruppe története 1968-ig nyúlik vissza, amikor családi vállalkozásként megalapították a németországi Baden tartományban. Az idők folyamán lakatos műhelyből folyamatosan fejlődő, multinacionális vállalattá nőtte ki magát. Gyáregységeiben jelenleg öt ország, több mint háromezer dolgozója számára biztosít álláslehetőséget. Tevékenységei között elektromotorok EC modul- és szénkeferendszer tervezése, előállítása, komplex fröccsöntött, stancolt műanyag alkatrészek gyártása, manuális és automatizált gyártósorok fejlesztése, CNC megmunkálás, valamint ipari rendszerkomponensek értékesítése is megtalálható.

1991-ben a kiskőrösi telephely szénkefe gyártásával megkezdődött az Eckerle magyarországi működése. Néhány évvel később automatizálással, valamint CNC megmunkálással bővült az üzemi termelés. 1994-ben hazai forgalmazójává vált a Schmidt Technology, valamint a Bosch Rexroth termékeinek, melynek köszönhetően az Eckerle Magyarország húszévnyi szakmai tapasztalatot tudhat magáénak ezen termékek kereskedelmében és felhasználásában. 2000 óta műanyag technológiában és stancolt alkatrészek gyártásában is kiemelt minőségű termékkínálattal rendelkezik. A vállalat további egységei Császártöltésen, Bólyon és Zalaegerszegen találhatóak, ahol az egyedi megrendelésektől a szériagyártásig áll vevői rendelkezésére.

[1] PDM (Product Data Management) – a termelésben lévő alkatrészek adatainak átlátható kezelése, ami segíti a projektmenedzsmentet.

Kategória: Egyéb