Óriási potenciál rejlik a pneumatikai piacban

Eger, 2015. június 29. – A pneumatikai eszközök minősége és ezzel párhuzamosan azok ipari felhasználása is dinamikus fejlődést mutat. A szakértői előrejelzések alapján 2020-ra átlagosan 25 százalékkal is emelkedhet a világpiaci összforgalom. A legnagyobb lehetőség az ázsiai piacban rejlik, azonban az AVENTICS Amerikában, Európában és hazánkban is stabil növekedéssel kalkulál.

Az első pneumatikus eszközök ipari alkalmazása a gőzgépek megjelenésével került előtérbe, a technika és a gépek fejlődése egyre többször állította a mérnököket olyan feladat elé, ahol egyenes-vonalú mozgásra volt szükség. A pneumatika széleskörű alkalmazása azonban a XX. század közepétől számítható, a hatvanas évektől már gyakran váltották ki a bütykös tengelyeket és forgattyúkat munkahengerekre, valamint a gépek vezérlését ellátó görbetárcsákat sűrített levegős megoldásokra. Az ipari automatizálás máig leggyakrabban alkalmazott lineáris technikája a pneumatika, hiszen az ipari berendezések alapjait képezik az olcsó, tartós és kevés karbantartást igénylő elemek.

A technológia fejlődésével új lehetőségek is megjelentek a gyártásban: az elektronika és a szenzortechnika előretörésének köszönhetően új funkciókkal egészültek ki az eszközök, ami lendületet adott a pneumatikának. A piaci tapasztalatok alapján a vásárlói igények napjainkban a személyre szabott megoldások irányába terelik a gyártást, emellett az energia-hatékonyság is elsődlegessé vált, így a termékeknek és az előállítási folyamatnak is ehhez kell alkalmazkodnia. Az elvárások tehát növelik a termékek komplexitását, ám a felgyorsult világ szükségletei ezzel egyetemben csökkentik a fejlesztéshez, gyártáshoz rendelkezésre álló időt.

A szakértői vélekedés szerint e folyamatok jelentős növekedést eredményezhetnek a pneumatikai eszközök ipari alkalmazásában, s 2020-ig világszerte jókora emelkedés várható. A prognózisok alapján az ázsiai piacban rejlik a legnagyobb potenciál: az évtized végéig akár az 5 milliárd eurós forgalmat is elérheti a szegmens, ami 37 százalékos fejlődést jelent a 2012-es eredményhez képest. Amerikában 29 százalékos növekedést várnak a szereplők, így várhatóan 2,95 milliárd eurós forgalmat bonyolíthat majd e terület. Európában 3,92 milliárd euróra nőhet ez a szám, amennyiben teljesül a 23 százalékos bővülés e ciklusban.

A pneumatikai alkatrészek és rendszerek gyártója – az AVENTICS – hazánkban is további bővüléssel kalkulál: Gödri István, ügyvezető igazgató elmondása szerint 2015-ben 10 százalékkal nőhet a cég belföldi értékesítése. Az ügyvezető hozzátette: a vállalat termékeinek legfőbb felvevőpiacának az ipari automatizálás, az egészségügyi szektor, az élelmiszer és energia ipar, a haszonjármű és a vasúti gyártás területe számít. Az AVENTICS Egerből alapvetően a németországi Laatzenbe szállítja a kész termékeket, ahonnan a továbbszállításról a központ gondoskodik, egyedül az autóipari felhasználás esetében biztosítja a logisztikát a Heves megyei gyár.

Az üzemet 2014-ben 18.870 féle termék hagyta el, a megrendelések 90 százaléka 100 darabosnál kisebb volt – ezzel pedig az AVENTICS speciális szerepet tölt be a szektorban, hiszen kevés az olyan gyártó, amely az egy darabból álló, speciális megoldásoktól kezdve a nagy sorozatban gyártott eszközökig, teljes mértékben kiszolgálja ügyfeleit. Az összértékesítés 2014-ben elérte a 3,5 milliós darabszámot. Ezzel az AVENTICS Hungary Kft. 16,977 milliárd forintos árbevétel mellett (+4% százalékos növekedés 2013-hoz képest) 507 millió forintos üzemi eredménnyel zárt 2014-ben.

Az elmúlt esztendőben tovább nőtt a cég beszállítóinak köre is: összehasonlításként 2005-ben még 285 külső partnerrel dolgozott az elődvállalat Bosch Rexroth, 2014-ben az AVENTICS Hungary Kft. már 556 partnertől rendelt alkatrészeket, a beszerzett alkotóelemek száma megközelítette a 23000-et (2005-ben még 7860 volt ez a szám).

„A pneumatikai üzletágban központi szerephez kívánunk jutni az előttünk lévő pár évben, éppen ezért mindent megteszünk azért, hogy optimalizálni tudjuk a gyártást. Az elmúlt évek feladata az volt, hogy a skandináv üzemünk gyártókapacitását Egerbe telepítsük. Miután ez sikeresen megtörtént, további területet kívánunk felszabadítani annak érdekében, hogy újabb sorokat tudjunk beépíteni a termelésbe. Ezt a gyártósorok fejlesztésével, valamint gép és eszközbeszerzéssel kívánjuk elérni” – zárta gondolatait az AVENTICS Hungary ügyvezető igazgatója.


Sajtókapcsolat:
SMARTPR-AGENCY Kft., Borsi Dávid
Tel +36 30 441 31 40, [email protected]

 Az AVENTICS-ről

A korábbi Bosch Rexroth Pneumatika leányvállalat 2014 eleje óta AVENTICS néven, független pneumatikai gyártóként tevékenykedik a piacon. Székhelye a németországi Laatzen (Hannover), termékeik azonban öt különböző ország, hat városában készülnek. A nemzetközi cégcsoport legnagyobb európai gyára Magyarországon, Egerben található, de a már említett Laatzen (Németország) mellett, Gronau/Leine (Németország), Bonneville (Franciaország), Lexington (USA) és Changzhou (Kína) városokban is működnek gyártóközpontjaik.

Az AVENTICS nemcsak nevében újult meg, hanem a termékkínálat is folyamatosan frissül; technológiai iránymutatóként szolgál az érintett ipari ágazatokban és a világ vezető pneumatikai beszállítói közé tartozik. A cég kiemelt figyelmet fordít fejlesztései és a gyártás során az elektronikának a pneumatikai alkatrészekbe történő integrációjára. Mindemellett a vállalat a hajtás- és vezérléstechnikai megoldások speciális szolgáltatója a haszongépjárművek, valamint a gyártási folyamatokon belül a láncmeghajtások terén. A hajózási és a fejlett hajóautomatizálási rendszerekben használt pneumatikai alkalmazásaival az AVENTICS a világ minden tengerén és óceánján otthon van.

A vállalat gyártmányai igen széles körben alkalmazhatóak, ami abból ered, hogy a konkurensektől eltérő módon a katalógustermékek mellett ún. „konfigurált” berendezéseket és egyedi termékmegoldásokat is ajánl Vevői számára. A tömeggyártókkal szemben az AVENTICS az alacsony darabszámú megrendeléseket is teljesíti. Egy-egy termék esetében a rendelések 90 %-a 100 darabnál is kevesebb. A gyártósorok rugalmassága miatt akár az 1-5 darabból álló Vevői igényeket is rövid szállítási határidővel tudják vállalni. Összességében a cég évente közel huszonötezer, eltérő specifikációjú terméket értékesít.

www.aventics.com; www.pneumatika.com; www.pneumobil.com

Kategória: Egyéb