Pályakezdő mérnökök többéves tapasztalattal

A kiskőrösi Eckerle 2012 óta a Pallas Athené Egyetem – akkor még Kecskeméti Főiskola – Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának (GAMF) duális szakképzési partnere. Az együttműködés keretében több szakon van lehetőségük a diákoknak kiemelt gyakorlati lehetőséggel elvégezni tanulmányaikat. A kiskőrösi cég rendezvényeken és szakmai kiállításokon – az egyetemmel közösen – népszerűsíti a duális szakképzési formát, emellett rendszeresen nyílt napokat tart kiskőrösi üzemegységeiben.

A Pallas Athené Egyetem – egykori Kecskeméti Főiskola – Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának (GAMF) intézményi nyílt napjain leendő mérnökhallgatók, valamint a képzési formát támogató partnercégek is rendszeresen képviseltetik magukat. A szakmai tájékoztatók, céges bemutatók mellett, labor- és műhelylátogatásokra van lehetőségük a diákoknak. Ezeken az eseményeken az érdeklődők a szakfelelősökkel és a cégek képviselőivel személyesen beszélgethetnek az induló szakokról, valamint a cégnél tölthető gyakorlati időről. A folyamatos kapcsolattartás részeként az Eckerle Industrie Kft. munkatársai rendszeresen tájékoztatást adnak az intézmény oktatóinak a legújabb iparági információkról és technológiai megoldásokról, valamint ezeknek a gyártásba történő integrálásáról is.

Kiss Norbert a kivitelezési és forgácsolási területeken végzi szakmai gyakorlatát a kiskőrösi Eckerle-nél: „A jelentkezés előtt szerzett információk a képzési formáról hamar felkeltették az érdeklődésemet, különösképpen a gyakorlatorientáltság volt ösztönző számomra – mondta el a másodéves gépészmérnök hallgató. „A nem duális képzési formában tanuló diákokkal szemben ez mindenképpen előnyt jelent a munkaerőpiacon, továbbá megismerhetjük egy jól működő cég tevékenységét és felépítését. Így jóval gyakorlottabb mérnök válhat belőlünk a képzés végére” – tette hozzá a gyakornok.

Az Eckerle Magyarország elhivatott a kapcsolódó műszaki szakképzések támogatásában. Üzemlátogatásaikon a diákok minden alkalommal betekintést nyerhetnek a gyártás-, és automatizálástechnika rejtelmeibe, valamint hazai gyáregységeik mindennapi működésébe. „Gyakornokként a cég olyan szakmai hátteret biztosít nekünk, ahova bármikor nyugodtan fordulhatunk, ha kérdés merülne fel a munkánk során. A legmodernebb gyártási technológiákat láthatjuk testközelből, melyre máshol nem igazán lenne lehetőségünk” – vélekedik a mérnökhallgató. A cégnél a munkaeszközök működésével, a jelenleg épülő gyártósori- és célgépekkel, az egyes projektek megvalósítási folyamataival ismerkedhetnek meg a tanulók, valamint első kézből értesülhetnek a cég aktuálisan nyitott pozícióiról is.

A megrendezett nyílt napok kiváló lehetőséget biztosítanak a diákoknak, hogy a tanulmányaikhoz szükséges szakdolgozati és gyakorlati témákban is tájékozódjanak. Kérdezhetnek a már aktív gyakorlati idejüket a cégnél töltő diáktársaktól is, akik a duális képzés egyértelmű előnyeként legtöbbször a kiemelt gyakorlati tudást, a 3,5 évnyi szakmai tapasztalatot és a versenyképes munkabért említik, amit a cég szakmai gyakorlatuk mellé biztosít. „Olyan céget kerestem, mely nem csupán marketing célból alkalmaz duális hallgatókat, hanem valódi szakképzést is nyújt. Fontos volt, hogy a gyakorlati helyem innovatív legyen, és olyan tevékenységet folytasson, amivel folyamatosan versenyképes a piacon – mondta el Szabó Ferenc, a Pallas Athené Egyetem GAMF karának műszaki menedzser hallgatója, aki Kiskőrösön a fejlesztés és konstrukciós szakterületen végzi szakmai gyakorlatát. Elmondása szerint a képzés három éve alatt a cég különböző osztályain dolgoznak majd. Jelenleg épp a konstrukciós irodán, ahol felépített program szerint haladnak a tervezési folyamatok elsajátításában. „Mindenképpen dicséret illeti a céget, hogy a tanórai anyagot nem csak elvégeztük, hanem azt már jóval felül is múltuk” – tette hozzá a hallgató. Leendő műszaki menedzserként úgy gondolja, hogy a duális képzés életmentő volt a felsőfokú szakképzés számára, mivel eddig jól látszott, hogy a diplomás pályakezdők bár képzettek, szakmai tapasztalatban elmaradnak az elvárt szinttől. A cégek így nem szívesen nyúltak a pályakezdőkhöz. Az Eckerle csoport felismerte azt, hogy ez a típusú oktatás alkalmas arra, hogy saját profiljára alakítson hallgatókat. Ezáltal a diplomaszerzést követően tapasztalt szakemberekhez juthat, ami így mindkét fél számára számos előnyt jelent.

Az Eckerle Magyarország munkaerő felvételének egy részét a duális szakképzésben résztvevő gyakornokokkal biztosítja. Az új- és jelenlegi munkavállalók szakmai kompetenciáinak erősítésével, a folyamatos technológiai innovációval és gyártásoptimalizálással pedig magyarországi üzemeinek termelékenységét és hatékonyságát növeli. A kiskőrösi vállalat fontosnak tartja, hogy olyan stabil, kiszámíthatóan működő és megbízható munkahelyként tekintsenek a cégre a régióban, ahova az emberek szeretnek dolgozni járni. Jelenleg három gyakornoka van a cégnek a duális képzési forma keretében, melyhez szeptember óta további hat helyet biztosít.

Sajtókapcsolat:

Borsi Dávid
SMARTPR-Agency Kft.
Tel.: +36304413140
Email: [email protected]


Az Eckerle Magyarországról

Az Eckerle Gruppe története 1968-ig nyúlik vissza, amikor családi vállalkozásként megalapították a németországi Baden tartományban. Az idők folyamán lakatos műhelyből folyamatosan fejlődő, multinacionális vállalattá nőtte ki magát. Gyáregységeiben jelenleg öt ország, több mint háromezer dolgozója számára biztosít álláslehetőséget. Tevékenységei között elektromotorok EC modul- és szénkeferendszer tervezése, előállítása, komplex fröccsöntött, stancolt műanyag alkatrészek gyártása, manuális és automatizált gyártósorok fejlesztése, CNC megmunkálás, valamint ipari rendszerkomponensek értékesítése is megtalálható.

1991-ben a kiskőrösi telephely szénkefe gyártásával megkezdődött az Eckerle magyarországi működése. Néhány évvel később automatizálással, valamint CNC megmunkálással bővült az üzemi termelés. 1994-ben hazai forgalmazójává vált a Schmidt Technology, valamint a Bosch Rexroth termékeinek, melynek köszönhetően az Eckerle Magyarország húszévnyi szakmai tapasztalatot tudhat magáénak ezen termékek kereskedelmében és felhasználásában. 2000 óta műanyag technológiában és stancolt alkatrészek gyártásában is kiemelt minőségű termékkínálattal rendelkezik. A vállalat további egységei Császártöltésen, Bólyon és Zalaegerszegen találhatóak, ahol az egyedi megrendelésektől a szériagyártásig, teljes körű logisztikával vállalja termékeinek kezelését.

Kategória: Egyéb