Szűk két hónap a versenyig: már készülnek az egyetemisták a XI. Pneumobil Versenyre

Kilenc ország, huszonkét műszaki egyetemének csapatai vesznek részt májusban a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen, ahol mérnökhallgatók által épített, sűrített levegő hajtású járművek csapnak össze technológia, valamint ügyesség terén az egri Érsekkertben. A diákok már megkapták igényelt alkatrész csomagjaikat az elmúlt hetekben, azonban az összeszereléssel párhuzamosan a versenyszabályzat ismeretét is igazolniuk kell a versenyzőknek, a pneumobilok működéséről pedig rövid videókat várnak még áprilisban a szervezők.

Épülnek a pneumobilok a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyre: a május 11-12-ei versenyhétvégén idén kilenc ország, huszonkét műszaki egyetemének mérnökhallgatói látogatnak el az egri Érsekkertbe, hogy összemérjék tudásukat és ügyességüket. Negyvenkét csapat elemigényét fogadta el a szakmai zsűri, így március 24-ig a hazai csapatok mellett a lengyel, román, cseh, észt, litván, lett, szlovák és svéd indulóknak szállítják ki szükséges alkatrészeiket.

Sűrített levegő hajtású járműveik megépítéséhez a diákok az AVENTICS kínálatából rendelhették meg a termékeket, ahol munkahengerek, mechanikus-, elektronikus- és pneumatikus szelepek, csatlakozók, kiegészítők, valamint a Bosch Rexroth lineár- és vezérléstechnikai egységek között gazdagon válogathattak. „A versenyen induló egyetemi hallgatók a gyakorlatban is megismerkednek az AVENTICS termékportfóliójával és ezt atudást végzett mérnökkéntkamatoztathatják majd munkájukban„ – nyilatkozta Gödri István, az Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.Hozzátette, hogy minden a cég által biztosított alkatrészhez garanciális ügyintézés is jár a versenyzőknek, az idei megmérettetésre való felkészülést pedig a National Instruments pályázata is színesítette, melyen tizenegy nevezőből öt csapat nyerte el az NI vezérléstechnikai támogatását.

A pneumobilok megépítése sorándokumentálni kell az egyes projektfázisok megvalósítását is a verseny szakmai zsűrije felé. A tervdokumentáció beadásától az összes mérföldkövet teljesítenie kell a csapatoknak az önerőből mozgásképes járműig. Az online tesztet a versenyszabályzatból 2018. április 4-ig kell a versenyzőknek kitölteniük, a jármű mozgásképességét igazoló videót pedig április 30-ig tölthetik fel a hallgatók a központi felületre. Azok a csapatok, melyek a Pneumobil Versenyre történő felkészülésükről is képes beszámolót készítenek, külön jutalom pontokat kapnak (maximálisan 5 pont)projektmenedzsment kategóriában, melynekbeküldési határideje2018. április 20.

Idén az Óbudai Egyetem szervezésében tartják meg a májusi versenyhétvégén a II. Agria Innovatív Pneumatikus Járművek Konferenciát (ACIPV 2018) is, ahol az egyetemi oktatók mutathatják be a pneumatikához és a pneumobilokhoz köthető szakmai publikációikat. A nemzetközi konferencia lehetőséget biztosít a diákok felkészülését segítő tanároknak, hogy megismertessék munkájukat a kollégákkal, a rendezvényen szerzett kreditpontok pedig az oktatók szakmai előmenetelét támogatják.

A díjmentesen látogatható rendezvényen kísérőprogramokban sem lesz hiány: pénteken a Szakmák Vetélkedőjén a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Aventics Hungary Kft. együttműködésével népszerűsítik majd az ipari szakmákat, de nem marad el a pneumobilok látványos belvárosi felvonulása és a hagyományos Dobó téri megnyitó rendezvény sem. Szombaton a „Hétpróba” keretébenvárják játékos ügyességi feladatokkal a versenyre kilátogatókat a szervezők.Az általános iskolásoknak a 2018-as Pneumobil Rajzpályázaton lesz lehetőségük megmutatni, hogy milyen gépet vagy járművet terveznének a jövő mérnökeiként, a helyszínen pedig az elkészült művekből összeállított kiállítással, ünnepélyes díjátadóval, valamint pályaorientációs tanácsadással készülnek a szervezők. Számos program között, a vállalkozó szelleműek kipróbálhatják magukat a virtuális érsekkerti versenypályán is egy VR Pneumobil segítségével, a PNEUVakondot pedig kicsik és nagyok egyaránt püfölhetik majd a szombati versenynapon.

„A Pneumobil Verseny egy igazi családi program, ahol mindenki találhat kedvére való elfoglaltságot. Aki teheti, jöjjön elés nézze meg ezeket a különleges járműveket és töltsön el egy kellemes napot az egri Érsekkertben” – javasolja az egri gyár vezetője.

Kategória: Egyéb