Erősödik a gyakorlatorientált mérnökképzés a Kecskeméti Főiskolán

Duális szakképzés keretében folytatja együttműködését a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Kara, valamint az Eckerle Magyarország november közepétől. A mérnökök oktatásának támogatásával leendő munkavállalóinak képzését erősíti a cég, mivel folyamatos telephelyfejlesztéseinek köszönhetően várhatóan több, és nagyobb gyakorlati tapasztalatú dolgozóra lesz szüksége a térségben.

Hosszú távú, stratégiai együttműködést kötött a Kecskeméti Főiskola és az Eckerle Magyarország november közepén, amelynek értelmében a kiskőrösi cég duális szakképzés formájában nyújt gyakorlati lehetőséget az intézmény hallgatóinak. A tapasztalat orientált rendszerben a kiválasztott diákok a képzési idő közel felét – a szorgalmi időszakon kívüli szüneteket és vizsgaidőszakot – a vállalatnál tölthetik szakmai oktatáson.

A 2015/2016-os tanév során két másodéves, és egy elsőéves duális hallgatót foglalkoztat az Eckerle, akik összesen hét féléven át, szemeszterenként nyolc hetet töltenek el a cégnél. A gyakorlati órák tematikája minden esetben a főiskola tantervét követi, a vállalat a főiskola által jóváhagyott szakképzésben részesíti a diákokat. A cég nem titkolt szándéka, hogy az együttműködéssel jövőbeni munkavállalóinak képzését kívánja támogatni, mivel a tanulmányok befejeztével olyan szakképzett munkavállalókhoz juthat ezáltal, akik jártasak az Eckerle fejlesztéseiben, rendszereiben és üzemi folyamataiban.

„Együttműködésünk keretében több szakképzésünk támogatására is lehetőség nyílik, hiszen a vállalat a tevékenységéből adódóan gépész- és járműmérnököket, mérnök informatikusokat és műszaki menedzsereket is foglalkoztat” – mondta el Dr. Kovács Lóránt, a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának dékánja. A vezető hozzátette, hogy intézményük a partnerekkel való szoros, és hosszú távú együttműködéseket kiemelten kezeli, mivel azok jelentős bizalmi tőkét biztosítanak az iskola kutatásfejlesztési projektjeinek és pályázatainak. A duális képzés az elmúlt öt év egyik legfontosabb főiskolai projektjének számít Kecskeméten, mivel számos találkozási lehetőséget biztosít a cégek számára a hallgatókkal, oktatókkal és az iskola vezetőségével. Dr. Kovács Lóránt arról is beszámolt, hogy az Eckerle-vel meglévő partnerség több évre visszavezethető, a cég sok esetben ajánlott fel eszközöket és gépeket az intézmény műszaki karának.

Az Eckerle Magyarország üzemeiben a duális képzés első két szemeszterében a hallgatók főként az alapismereteket kapják meg műhelygyakorlat formájában, majd szakiránytól függően kerülnek át a különböző osztályokra (mechanikus konstrukció, projektvezető, vagy programozói). Ezeken a részlegeken elsajátítják a szakma alapjait, ahol a mintafeladatok sikeres elvégzése után már valós projektekben is részt vehetnek. A hét féléves oktatási terve alapján a kiskőrösi telephely számos kiugrási lehetőséget biztosít a diákoknak, hiszen tanulmányaik során ötleteket és szakdolgozati témákat kapnak a cégtől, az utolsó szemeszterben pedig a gyár eszközparkját használva diplomamunkájukat is elkészíthetik.

„A főiskolával évek óta szoros szálak kötnek össze minket, az együttműködéssel még erősebb kapcsolat alakul ki az intézmény és cégünk között, ami mindkét fél számára komoly előnyöket hordoz. A duális képzés legnagyobb hasznának tartjuk, hogy a hallgatókat a cég értékeihez és tudásához hangolva tudjuk foglalkoztatni. A diákok élőben tapasztalhatják meg azt, hogy tanulmányaikkal milyen karriert is érhetnek el” – nyilatkozta Hubina Péter, az Eckerle Magyarország vezetője. A cégvezető kiemelte, hogy a fiatalság mindig segíti vállalatuk gondolkodásmódjának frissülését, és hasznos belső folyamatokat indítanak el a szervezetben. Pár hónapon belül a duális szakképzés mérnökhallgatóinak gyakorlati helyet kell választania, így a vállalat nagy reményeket fűz a GAMF-al közösen tervezett főiskolai nyílt naphoz, ahol elhivatott gyakornokok jelentkezésére számít.

A közös munkából a főiskolások is profitálhatnak: az iskolapadot elhagyva, pályakezdőként a megszokottnál több gyakorlati tapasztalattal kereshetnek állást, szerencsés esetben pedig a gyakorlatot biztosító vállalat szárnyai alatt kezdhetik meg pályafutásukat.

Az Eckerle Magyarországról

Az Eckerle Gruppe története 1968-ig nyúlik vissza, amikor családi vállalkozásként megalapították a németországi Baden tartományban. Az idők folyamán lakatos műhelyből folyamatosan fejlődő, multinacionális vállalattá nőtte ki magát. Gyáregységeiben jelenleg öt ország, több mint háromezer dolgozója számára biztosít álláslehetőséget. Tevékenységei között elektromotorok EC modul- és szénkeferendszer tervezése, előállítása, komplex fröccsöntött, stancolt műanyag alkatrészek gyártása, manuális és automatizált gyártósorok fejlesztése, CNC megmunkálás, valamint ipari rendszerkomponensek értékesítése is megtalálható.

1991-ben a kiskőrösi telephely szénkefe gyártásával megkezdődött az Eckerle magyarországi működése. Néhány évvel később automatizálással, valamint CNC megmunkálással bővült az üzemi termelés. 1994-ben hazai forgalmazójává vált a Schmidt Technology, valamint a Bosch Rexroth termékeinek, melynek köszönhetően az Eckerle Magyarország húszévnyi szakmai tapasztalatot tudhat magáénak ezen termékek kereskedelmében és felhasználásában. 2000 óta műanyag technológiában és stancolt alkatrészek gyártásában is kiemelt minőségű termékkínálattal rendelkezik. A vállalat további egységei Császártöltésen, Bólyon és Zalaegerszegen találhatóak, ahol az egyedi megrendelésektől a szériagyártásig, teljes körű logisztikával vállalja termékeinek kezelését.


Sajtókapcsolat:

Borsi Dávid
SMARTPR-Agency Kft.
Tel.: +3630441314
Email: [email protected]

Címke: , , , , , , ,
Kategória: Egyéb