Indulhat a fesztiválszezon!

Budapest, 2014. június 23. – Már csak párat kell aludni, s hamarosan elindul a „nagyüzem” a fesztiválszezonban, sorra következnek egymás után a tömegeket vonzó rendezvények. A korábbi évekhez hasonlóan ezek egészségügyi felügyeletet idén is a Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesület látja el, akikhez 170 új önkéntes csatlakozott a tavaszi képzések után. Tavaly közel tízezer esetben nyújtottak segítséget az Egyesület dolgozói.

A Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesület az elődöket beleértve közel 25 éve biztosítja a kisebb-nagyobb nyári rendezvények, fesztiválok teljes egészségügyi ellátását, így az idei szezonra is gőzerővel készülnek a társaság önkéntesei. A 2014-es fesztiválszezont megelőzően kétszázötven 16-25 év közötti fiatal jelentkezett az Egyesület 12 alkalmas képzésére, aminek a budapesti Fogas Ház ingyenesen biztosított helyszínt. A három hónapos felkészítés során általános elsősegélynyújtó oktatást kaptak a tanulók, kiegészítve azt kábítószeres ismeretekkel. Emellett pszichológiai, illetve kommunikációs tréning segítségével is képezték a fiatalokat, a kurzus lezárásaként pedig a Sentinel Camp szolgált, ahol fesztivál körülményeket teremtve, gyakorlatban is elsajátíthatták, s alkalmazhatták a tanultakat.

A június elei záróvizsgán írásban, szóban és gyakorlatban is felmérték a tanulók tudását,  a szigorú követelményeknek 170-en feleltek meg. A végzősök első nagyobb feladata a július 1-én kezdődő Volt fesztivál lesz, utána pedig sorozatosan következnek majd a tömegeket vonzó események egészen augusztus végéig. “A rendezvényeken teljes körű egészségügyi biztosítást végzünk, aminek a bázisát minden helyszínen a központi elsősegély sátor adja. Itt gyakorlatilag kórházi körülmények között láthatóak el az egészségügyi problémák” – tájékoztatott Dr. Szeles Géza, a Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesület elnöke. “A fesztiválok során kiemelt szerepet töltenek be a szakdolgozóink (nővérek, orvosok, mentőszemélyzet), és az elsősegélynyújtó járőreink is, akik a nap 24 órájában keresik a segítségre szorulókat, vagy igyekeznek preventív mód beavatkozni. Ha kompetenciájukon túlmutat a jelenség, segítenek az illetőknek eljutni a szaksegítségig” – tette hozzá. Az egyesület elnöke arról is beszámolt, hogy a kisebb fesztiválokon 100-120 önkéntes dolgozott 2013-ban, míg a Szigeten 400-nál többen végeztek elsősegélynyújtást. A tavalyi év során a teljes fesztiválszezonban, s a Helperek által biztosított egyéb kisebb rendezvényeken összesen közel 10000 esetben volt szükség beavatkozásra, leggyakoribb esetnek a zúzódások, ficamok, törések számítottak, de előfordultak belgyógyászati problémák (pl. vakbél gyanú) is.

Az önkéntes járőrök munkáját évek óta segíti a MOHAnet Mobilsystems Zrt.., s ez az idén sem lesz másként. A cég a 2014-es év során is – az alapvetően idősfelügyeletre tervezett – VARIO MEDCARE készülékekkel végzi majd a Helperek távfelügyeletét. Az általuk fejlesztett GPS alapú mobilkészülékek segítségével pontosan nyomon követhető a segítő csapatok mozgása, így vészhelyzet esetén mindig az adott problémához legközelebb eső önkénteseket lehet értesíteni. „Az egészségmegőrzés, az emberek környezetének biztonsága és a hazai egészségügyi kultúra fejlesztése központi szerepet tölt be fejlesztéseink során, így szívesen működünk együtt olyan szervezetekkel, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak. Bízunk benne, hogy eszközeinkkel hasznos segítséget tudunk ismét nyújtani a Helperek munkájához, s hozzájárulhatunk a fiatalok biztonságos szórakozásához” – mondta el a projektért felelős Szigetvári Ákos.

A Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesület munkáját a MOHAnet Mobilsystems Zrt. mellett az Amway, a Coca-Cola, a Dacia és Ford támogatja.

Kategória: Egyéb