Ipar 4.0 – Intelligensen kommunikáló gépek a pneumatikában

Alapjaiban változtathatja meg a gyártástechnológiai tervezést az intelligens pneumatika. A legújabb műszaki fejlesztések már az Ipar 4.0 irányelveinek megfelelő megoldásokkal látják el az iparágat, ahol ma is megszokott az üzemi berendezések összehangolt, hálózati kommunikációja.

Az Ipar 4.0 a német szövetségi kormány és ipar hightech stratégiájának projektje, melynek központi célja az intelligens gyártás megvalósítása. Az információ-, és gyártástechnológia összehangolása révén az Ipar 4.0 a pneumatikus megoldások terén sem ismeretlen fogalom. A dinamikusan fejlődő pneumatika a szétválasztott teljesítmény- és logikai elektronikának köszönhetően már ma is a moduláris felépítés és a különböző komponensek hálózati összekötésének számos lehetőségét hordozza magában.

Ezeknek a műszaki fejlesztéseknek köszönhetően üzemi gyártósorok önálló egységei kapcsolódhatnak hálózatokká. Pár éven belül egy gyár, vagy akár egy vállalatnál működő összes gép folyamatosan kommunikálhat egymással. A modulok interneten és adatfelhőn keresztüli önálló koordinációja egészen új gyártási stratégiákhoz vezethet a szegmensben, így kétségtelen az automatizálási technológia kiemelt fontossága az intelligens pneumatika területén.

Az AVENTICS, jogelődjével közösen már évtizedek óta dolgozik a jövőbe mutató pneumatika központi témáin. Öndiagnosztika, önkonfiguráció és önoptimalizálás jellemzi a stratégiákat a modern, pneumatikus szeleprendszereknél. „Célunk egy olyan technológia megalkotása, mely komplexen gondolkodik, és új standardokat állít a jövő tervezőinek. Az intelligens pneumatika csökkenti az üzemeltetési költségeket és jelentősen növeli a modulok rendelkezésre állását” – nyilatkozta Hegymegi István, az AVENTICS Hungary Kft. kereskedelmi vezetője. A vezető elmondta, hogy az egymással összekapcsolt érzékelők egy decentrálisan működő információs rendszert alkotnak, ami az automatizált adatkiértékelés és diagnózis segítségével növelni tudja az egyes berendezések hatékonyságát. Egyidejűleg megelőző karbantartások is beiktathatóak egy ilyen konstrukcióba, melyekkel az üzemeltetési költségek hatékonyan csökkenthetőek.

Ezt az irányelvet követik az AVENTICS, a Bosch Rexroth egykori pneumatika ágazatának új szeleprendszerei is. A kompakt, bankkártya méretű pneumatikus szelepek speciális belső elrendezésüknek és csúcstechnológiás anyaghasználatuknak köszönhetően méretükben, és tömegükben is csak a felét képviselik a kereskedelmi forgalomban kapható egyéb termékeknek. Az aktuátorok közvetlen közelében történő beépítésre is alkalmas egységek nem csak megkönnyítik a moduláris felépítés kialakítását a gépgyártásban, hanem így az egyes működési egységek kompletten válnak előszerelhetővé.

A komponensek hálózatba kötése az Ipar 4.0 irányelveivel új szintre emelik a gyártástechnológiát. Ehhez közös protokollok és interfészek szükségesek, mivel minden megoldás valós idejű Ethernet protokoll szerinti adatcserén keresztül történik. Jelenleg különböző nyílt szabványok és gyártói interfészek vannak versenyben, így a gépgyártóknak különböző protokollokat kell alkalmazniuk a végfelhasználók igényeinek megfelelően.

Az ésszerű mértékű elektronikai integráció mellett az adatbiztonság kérdése is igen fontos. Az adatbiztonság, valamint a külső informatikai támadások veszélye olyan megoldandó feladatok egy vállalat számára, melyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni a jövőbeni vállalati fejlesztések során.

A komponensek hálózatba kötése feltartóztathatatlanul fejlődik, ami már napjainkban is mérhető előnyöket nyújt. A gépgyártók az AVENTICS intelligens pneumatikájával csökkenthetik a beépítési időt, mivel a párhuzamosan előszerelhető egységek kábelezési igénye is alacsonyabb. A végfelhasználók állapotfelügyelettel javíthatnak berendezéseik rendelkezésre állásán, valamint az üzemi adatok folyamatos feldolgozásával a folyamatbiztonság hatékonysága is növelhető.

Az AVENTICS intelligens pneumatikai alkalmazásairól további információt itt talál.

Sajtókapcsolat:
SMARTPR-AGENCY Kft., Borsi Dávid
Tel +36 30 441 31 40, [email protected]

Az AVENTICS-ről

A korábbi Bosch Rexroth Pneumatika leányvállalat 2014 eleje óta AVENTICS néven, független pneumatikai gyártóként tevékenykedik a piacon. Székhelye a németországi Laatzen (Hannover), termékeik azonban öt különböző ország, hat városában készülnek. A nemzetközi cégcsoport legnagyobb európai gyára Magyarországon, Egerben található, de a már említett Laatzen (Németország) mellett, Gronau/Leine (Németország), Bonneville (Franciaország), Lexington (USA) és Changzhou (Kína) városokban is működnek gyártóközpontjaik.

Az AVENTICS nemcsak nevében újult meg, hanem a termékkínálat is folyamatosan frissül; technológiai iránymutatóként szolgál az érintett ipari ágazatokban és a világ vezető pneumatikai beszállítói közé tartozik. A cég kiemelt figyelmet fordít fejlesztései és a gyártás során az elektronikának a pneumatikai alkatrészekbe történő integrációjára. Mindemellett a vállalat a hajtás- és vezérléstechnikai megoldások speciális szolgáltatója a haszongépjárművek, valamint a gyártási folyamatokon belül a láncmeghajtások terén. A hajózási és a fejlett hajóautomatizálási rendszerekben használt pneumatikai alkalmazásaival az AVENTICS a világ minden tengerén és óceánján otthon van.

A vállalat gyártmányai igen széles körben alkalmazhatóak, ami abból ered, hogy a konkurensektől eltérő módon a katalógustermékek mellett ún. „konfigurált” berendezéseket és egyedi termékmegoldásokat is ajánl Vevői számára. A tömeggyártókkal szemben az AVENTICS az alacsony darabszámú megrendeléseket is teljesíti. Egy-egy termék esetében a rendelések 90 %-a 100 darabnál is kevesebb. A gyártósorok rugalmassága miatt akár az 1-5 darabból álló Vevői igényeket is rövid szállítási határidővel tudják vállalni. Összességében a cég évente közel huszonötezer, eltérő specifikációjú terméket értékesít.

www.aventics.hu; www.pneumatika.hu; www.pneumobil.hu

Kategória: Egyéb