Keresettek a magyar használt autók külföldön

Kedvezett a használt autó exportnak a háromszáztíz forint körüli euró árfolyam, összesen húszmilliárd forint értékben vásároltak határon túlról magyar gépkocsikat 2016-ban. A Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint közel tizennyolcezer kocsi hagyta el az országot, a legtöbb esetben Szerbia, Németország és Szlovákia volt a másodkézből származó négykerekűk célállomása.

Évek óta dübörög a használt autó import, 2016-ban 142.002 határon túlról behozott személyautót és 13.706 kishaszongépjárművet regisztráltak az illetékes hatóságok hazánkban. Ezzel párhuzamosan egyre erősödik az export is: 2016-ban összesen 17.675 magyar használt autót vásároltak külföldről, ami közel 25 százalékos növekedés 2015-höz képest. A KSH adatai szerint az eladások összértéke megközelítette a 20,2 milliárd forintot. A külföldi vásárlók motivációját egyértelműen a kedvező forint-euró árfolyam adta, ennek köszönhetően érkezett több vevő Magyarországra.

A legtöbb határon túli vevő egyébként Szerbiából jött: 13.788 – jellemzően idősebb, rosszabb minőségű – gépkocsit vittek el tőlünk, de szintén sok négykerekű távozott Németországba (1578), akik inkább a fiatal, prémium autókat keresték, illetve Szlovákiában (1024) is kedveltek voltak a magyar használt autók.  A három népszerű célország mellett számtalan más, akár egzotikus desztinációja is volt a hazai használt kocsiknak: vettek autót Iránból, Ausztráliából, Libériából, Afganisztánból, Ghánából, az Egyesült Államokból, a Koreai Köztársasából vagy az Egyesült Arab Emirátusokból is.

A határon túli eladások legkeresettebb típusai az 1500-2500 köbcentis kategóriába eső dízelautók voltak (9.720 db autó), második helyen a 1000-1500 köbcentis benzines vagy gázüzemű gépkocsik végeztek 3.746 értékesítéssel.

„Az autóexport a használt autó piaci trendeket figyelve kettős hatású, előny abból a szempontból, hogy közel tízezer idős gépkocsi távozik az országból, azonban hátrány abban a tekintetben, hogy a fiatal, ámde megbízható járművekre gyorsan lecsapnak a nyugat-európai vásárlók, így a csekély számú, minőségi használt kocsik egy része is elhagyja az országot” – vélekedett Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. „Mivel az euró árfolyam továbbra is háromszáztíz forint körül mozog, idén is az várható, hogy nagy számban viszik majd külföldre a magyar használtautókat” – tette hozzá.

A Das WeltAuto-ról

A használtautó-kereskedők közül a Das WeltAuto az egyetlen, mely országos értékesítői hálózattal rendelkezik. A 30 értékesítőhelyet számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, megbízható, kifogástalanul szervizelt autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó-vásárlás esetén.

 

Kategória: Egyéb