Sűrített levegővel hajtott járművek versenyeznek Egerben

Eger, 2015. március 9. – Május 8-9-én rendezik meg Egerben a VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyt, amelyen hét ország (Csehország, Észtország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország és Románia), 49 csapata méri össze képességeit. A hagyományos tavaszi eseményre idén minden korábbinál több versenyző érkezik majd az AVENTICS magyarországi gyárának városába, várhatóan 200 jelenlegi vagy végzett mérnökhallgató vesz részt az önálló tervezésű és építésű, sűrített levegővel hajtott járművek seregszemléjén.

Rekordszámú csapat nevezett a tavaszi, VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyre, melyet a hagyományokhoz hűen ismét Egerben rendez az AVENTICS Hungary Kft. 2015. május 8-9-én. A csapatok két kategóriában indulnak: a jelenleg is aktív hallgatók a “Normál” kategóriában mérik össze műszaki felkészültségüket és versenyzői képességüket, míg a “Senior-ok” között azok versenyeznek korábbi pneumobiljukkal, akik már megszerezték a diplomájukat, de továbbra is vonzza őket a Pneumobil Verseny családias hangulata.

A nevezés utáni első rostát a műszaki dokumentációk ellenőrzése jelentette, a tavaszi versenyen csak azok a járművek állhatnak majd rajtvonalhoz, akik e során – és majd a helyszíni szemlén is – megfeleltek a zsűri szigorú elvárásainak. Az  56 jelentkező közül nyolc csapat már biztosan nem állhat rajthoz a futamokon, vagy a saját vagy a zsűri döntése alapján,  így 48-an startolhatnak el május második hétvégéjén. A zsűrizést követően márciusban az összes csapat megkapja a járművek építéséhez szükséges alkatrész csomagot, így az indulók nekiláthatnak az építkezésnek.

Az eseményen három különböző versenyszámban szállnak harcba azok, akik átmentek a szakmai átvizsgáláson. A hosszú távú futam során az a csapat nyer, aki a legnagyobb távolságot lesz képes egy palacktöltettel megtenni a kijelölt pályán. Az ügyességi futam versenyzői igényre változik idén, hogy minél kiélezettebb legyen a küzdelem, három menetből áll majd e versenyszám, amelyek között a továbbjutás kieséses alapon dől el. A gyorsulási futam után pedig az állhat a dobogó legfelső fokára, aki az adott szakaszt a legrövidebb idő alatt teljesíti. A zsűri emellett a legeredetibb konstrukciót is díjazza majd, és szintén minősítik a csapatok által kiépített telemetrikus rendszereket is.

A „normál” kategóriában versenyzők között minden versenyszám első 3 helyezettjét díjazza az AVENTICS, a „senioroknál” az összetett első helyezettet jutalmazzák majd. A legjobb csapatok számos értékes díj mellett németországi tanulmányutat nyernek.

“Örömünkre szolgál, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Pneumobil Verseny, hiszen egyértelmű célunk az, hogy e rendezvény segítségével összehozzuk a mérnökhallgatókat, illetve hogy a jövő szakemberei számára egy szórakoztató, ugyanakkor komoly feladaton át adjunk gyakorlati programot. Nem titkolt szándékunk az sem, hogy a holnap mérnökei a rendezvény által megismerhessék a cég termékeinek felhasználási lehetőségeit, s emellett felhívjuk a figyelmüket az olyan alternatív energiafajtákra, mint a sűrített levegő” – mondta el Pekk Enikő, a VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Verseny főszervezője.

Pekk Enikő arról is beszámolt, hogy a rendezvény idei különlegessége az lesz, hogy a korábbi évekkel ellentétben ezúttal az AVENTICS saját márkaneve alatt folytatja a hagyományokat, s önállóan rendezi a versenyt.

Címke: , , , ,
Kategória: Egyéb