Hogyan készítsük fel autónkat a tavaszra?

Budapest, 2015. március 23. – A tavasz beköszöntével végre elbúcsúzhatunk a hideg időtől és a nyálkás utaktól, viszont az évszakváltás miatt érdemes ezúttal is figyelmet fordítanunk autónk átvizsgálására. A márkaszervizek kedvezményes akciókkal várják ebben az időszakban az autósokat, hogy a tavaszi üzemmód is gondtalan lehessen.

Autónk megfelelő felkészítése nem csak a téli időszakban, hanem tavasszal is kifejezetten fontos, amennyiben biztonságos közlekedésre törekszünk, s hosszú távon szeretnénk megőrizni kocsink jó állapotát. Sokan úgy gondolják, hogy elég kicserélni a gumikat, s máris útnak eredhetnek, azonban ez tévedés, hiszen a jármű megfelelő ápolására, alapos tisztítására és egy szakszerű állapotfelmérésre is szükség lehet. A téli üzemmód ugyanis jobban igénybe veszi az autót: egyrészt az utak minősége rosszabb ilyenkor, másrészt a fagy sem kíméli ebben az időszakban a kocsikat, ráadásul az utak jégmentesítésére használt szerek sem hatnak kedvezően a járművekre.

Gumicsere

Az autózási szokásaink befolyásolják leginkább, hogy mikor érdemes lecserélnünk a téli gumit, de általánosságban elmondható, hogy március végéig javasolt kivárni ezzel, ugyanis még gyakoriak az éjszakai lehűlések, éppen ezért szükségünk lehet a lágyabb gumi által nyújtott biztonságra. Amennyiben gyakrabban autózunk a környező országok hegyes területei felé, akkor későbbre is halaszthatjuk a cserét, ugyanis ott még télies lehet az időjárás, s bármikor belefuthatunk  havazásba is. Nyáron egyébként is kisebb kockázatot rejt magában, ha téli gumival autózunk, mintha fordítva tennénk ezt, ennek ellenére természetesen javasolt a gumi csere, már csak azért is, mert téli gumival meleg időben rosszabb a tapadás, ezáltal nőhet a fékút. Mielőtt feltennénk a nyári abroncsot, győződjünk meg arról, hogy megfelelő-e azok profilmélysége (legyen legalább 4 milliméteres), és ellenőrizzük a gumik életkorát is, ugyanis a korral romlik a minőség is, így öt évnél tovább nem érdemes használni azokat. A téli gumik tárolását nem kell otthon megoldanunk, a márkakereskedések különböző konstrukciókat kínálnak a nyári raktározásra.

Autóápolás

A gumicserével természetesen még messze nem ért véget a tavaszi felkészítés, érdemes ezután egy teljes, alvázmosással egybekötött tisztításra is elvinni gépkocsinkat. Az utak jégmentesítésére használt anyagok ugyanis könnyedén beivódnak a jármű különböző réseibe, ami a későbbiekben szétmarhatják az elemeket. Ilyenkor egy motormosás sem árt, azonban ezt bízzuk inkább szakemberre.

Átvizsgálás

Miután kipucoltuk négykerekűnket, ajánlott néhány lépésben átvizsgáltatnunk azt. A márkaszervizek ilyenkor kedvezményes tavaszi akciókkal várják ügyfeleiket, s akár pár ezer forintért átnézik a kényes pontokat, ezáltal pontos képet kaphatunk autónk állapotáról. A kátyús utak miatt szükséges lehet a futóművek szakszerű beállítására, de emellett a fékek ellenőrzését is elvégzik a szakszervizek. A téli üzem után elengedhetetlen a hűtőrendszer, a fékfolyadék, az ablak- és fényszórómosó feltöltése, továbbá a klímaberendezés évenkénti tisztítása is ebben az időszakban lehet esedékes. Szükség esetén ezzel együtt érdemes a lég- és pollenszűrőket is cserélni, mivel ezek nagyban befolyásolják a helyes működést, és a belső levegő minőségét.


Az “Értünk hozzá” kampányról

Tizenkilenc MGE tagvállalat (30 márka képviseletében) úgy gondolta, szakmai összefogásra van szükség annak érdekében, hogy a márkaszervizek által képviselt valós értékek kerüljenek a köztudatba. A márkaszervizek garantálják a gépjármű biztonságát, garanciát adnak munkájukra és a beépített eredeti gyári alkatrészekre. A résztvevő márkák egy közérdekű tájékoztató kampányt folytatnak, amelynek részeként létrehozták a www.ertunkhozza.hu honlapot, hogy bemutassák azokat a valós és hiteles értékeket, amelyeket a márkaszervizek képviselnek, és amelyek fontosak valamennyi autós és közlekedés biztonsága számára.

Az Értünk Hozzá kampány márkái: Alfa Romeo, Audi, BMW, Chevrolet, Citroën, FIAT, FIAT Professional, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kia, Lancia, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes-Benz, Mini, Mitsubishi Motors, Opel, Peugeot, Porsche, SEAT, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen, Volkswagen Haszonjárművek, Volvo.

Kategória: Egyéb