A jövő autómérnökei versenyeznek Egerben

Javában készülnek a csapatok a 2015. májusi 8-9-i, VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyre, hiszen már csak egy hónapjuk maradt arra, hogy készre hangolják járműveiket. Az önálló tervezésű és építésű, sűrített levegővel hajtott járgányok seregszemléjén 26 hazai és külföldi egyetem méri össze tudását Egerben.

Hét évvel ezelőtt, 2008-ban a Bosch Rexroth Pneumatika Kft. szervezésében indult útjára a Pneumobil Verseny azzal a céllal, hogy a hazai mérnökhallgatóknak egy nívós esemény keretében adjanak gyakorlati feladatot. Nem titkolt szándék volt azonban az sem, hogy az egyetemisták a rendezvény által megismerhessék a cég termékeinek felhasználási lehetőségeit, s emellett felhívják a figyelmüket az olyan alternatív energiafajtákra, mint a sűrített levegő. Mivel a vállalat gyártóegysége, s hazai központja Egerben helyezkedett el, a rendezvényt is a Heves megyei városban szervezték.

Az első évben 12 magyar egyetem, 16 csapata állt rajthoz, a rendezvény sikerének köszönhetően azonban egy évvel később már 15 felsőoktatási intézmény képviseltette magát Egerben. Ekkor 28 csapat kapott rajtengedélyt, akik közül 4 jármű Romániából (Marosvásárhelyről illetve Nagyváradról) érkezett. Azóta is folyamatosan nőtt az érdeklődés a Pneumobil Verseny iránt, amely nemcsak hazánk egyetemei körében, hanem határon túl is komoly elismertségre tett szert, így 2015-re megháromszorozódott a résztvevő csapatok száma. A létszám mellett a külföldiek aránya is jelentősen növekedett: a 2015. május 8-9-i, VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyre immáron 24 külföldi jármű érkezik, hat különböző országból (Csehország, Észtország, Lengyelország, Litvánia, Németország és Románia). A hazai csapatokkal kiegészülve negyvenen versenyeznek a normál kategóriában, míg a szenioroknál 8 magyar jármű csap össze. A diplomások mezőnyében idén még nem lesz külföldi együttes.

Az egyetemisták a május 8-i kvalifikáció után május 9-én három versenyszámban indulnak: hosszú távú, ügyességi és gyorsulási futamon mérhetik össze tudásukat. A hosszú távú futamon az a csapat nyer, aki a legnagyobb távolságot lesz képes egy palacktöltettel megtenni a pályán. Tavaly 7776 méter kellett a győzelemhez, azaz közel 13,5 körre volt elég a sűrített levegő a kijelölt 580 méteres szakaszon. Az ügyességi futam feltételrendszere versenyzői igényre az idén változik: annak érdekében, hogy minél kiélezettebb legyen a küzdelem, három menetből áll majd e versenyszám, amelyek között a továbbjutás kieséses alapon dől el. A gyorsulási futam után pedig az állhat a dobogó legfelső fokára, aki az adott szakaszt a legrövidebb idő alatt teljesíti. Az elmúlt év győztesének 24,229 másodpercre volt szüksége a 220 méteres sprinthez, s a célba érkezéskor 46,6 kilométeres sebességet ért el.

VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Verseny programja:

  1. május 8.

16:30-17:30       Felvonulás Eger belvárosában, Pneumobilok bemutatkozása (Dobó tér, Eger)

18:00-19:30       Kvalifikációs futam (Érsekkert, Eger)

  1. május 9. (Érsekkert, Eger)

10:00-10:30       Ünnepélyes megnyitó

10:30-12:00       Távolsági futam

12:30-14:30       Ügyességi futam

15:00-15:30       Gyorsulási futam

15:30-17:00       Bemutatók, VIP futam

17:00-18:00       Eredményhirdetés

A szünetekben látványos fizikai- és járműbemutatók, családi programok, valamint szakmai kiállítás várja az érdeklődőket. A rendezvényre kilátogató vendégek találkozhatnak többek között Kiss Pál Tamás autóversenyzővel is, aki legfrissebb győzelmét az Országos Rallycross Bajnokság második fordulójában érte el. Aki aktívan is szeretne bekapcsolódni a versenyzésbe, az a Heted-Hét Próba nevű játékon teheti próbára ügyességét, és szerezheti meg az ajándékbeváltásra jogosító pontjait.

Résztvevő egyetemek:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, DUNAREA DE JOS UNIVERSITY – Mechanical Faculty, Dunaújvárosi Főiskola, Dunaújvárosi Főiskola, Estonian University of Life Science, Hochschle Ulm, Óbudai Egyetem (Bánki Donát Kar), Kecskeméti Főiskola, Military University of Technology, Miskolci Egyetem, Nyíregyházi Főiskola, Nyugat Magyarországi Egyetem, Óbudai Egyetem Bánki Donát Kar, Pécsi Tudományegyetem, SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Silesian University of Technology, Széchenyi István Egyetem Győr, Szegedi Tudományegyetem, The Technical University of Cluj Napoca, Ulm University of Applied Science, Universitatea “Petru Maior”, Universitatea Vasile Alecsandri Bacau, Universitiy of Oradea Nagyvárad, University of Technology Brno, Wroclaw University of Technology.

Címke: , , , , , , ,
Kategória: Egyéb