Tíz pneumatikai tipp az egyszerű és kényelmes mérnöki munkához

A pneumatikus megoldások rendkívüli egyszerűségükről, könnyű használatukról és sokoldalúságukról ismertek – és nem alaptalanul. Mindössze néhány trükk segítségével a mérnökök időt takaríthatnak meg és optimalizálhatják a rendszer teljesítményét. Az alábbiakban tíz gyakorlati tippet gyűjtöttünk össze:

  1. Helyes konfiguráció – Pneumatikus rendszerek tervezése során a megfelelő méretezés kulcsfontosságú szerepet játszik az energiahatékonyság szempontjából. Az optimális munkahenger- és csőátmérő, illetve a megfelelő sűrített levegő előkészítő egység kiválasztásakor az online levegőfogyasztás-kalkulátor értékes segítséget nyújthat.
  1. Testreszabott pneumatikus alkatrész csomagok az internetről – Olyan online eszközök segítségével, mint a termékkonfigurációs-programok, a mérnökök egyszerűen választhatják ki a szükséges funkciókat, mellyel egyéni megoldáscsomagokat hozhatnak létre. A termékadatok – beleértve a CAD modelleket, az árakat és a szállítási határidőket is – azonnal rendelkezésre állnak.
  1. Optimális csőhossz – A hosszú csövek, a csatlakozások és a visszatérő csövek mind sűrített levegő veszteséget okozhatnak. A hengerre szerelt szelepek megelőzik az ilyen veszteségeket. Ezen kívül a decentralizáció lerövidíti a henger reakcióidejét is.
  1. Szükségletalapú szűrés a sűrített levegő előkészítés során – Egy túl sűrű szűrő megnehezíti a sűrített levegő áramlását és energiaveszteséghez vezet. Egy nem kellően sűrű szűrő viszont meggyorsítja a pneumatika nagyobb méretű szennyeződések okozta kopását.
  1. Összeszerelés kevesebb erőfeszítéssel, szeleprendszerek segítségével – Számos, önálló szeleppel ellátott pneumatikus megoldás összekapcsolása jelentős erőfeszítést igényel. A szeleprendszerek kialakítása csökkenti az összeszerelés munkaigényességét.
  1. Intelligens csatlakozás a vezérléshez – A szeleprendszerek többpólusú, szabványos terepi buszrendszerek, vagy Ethernet kapcsolat útján kommunikálnak a vezérlőegységgel. A diagnosztikai és szenzoradatok küldése tovább bővíti a berendezések alkalmazásainak körét és csökkenti azok szervizigényeit.
  1. Szükségletalapú nyomásszint – Elégtelen nyomásszint mellett a berendezések nem képesek elérni optimális teljesítőképességüket. A túl magas nyomásszint viszont a szükségesnél több energia felhasználásával jár. Kézi, illetve elektropneumatikus nyomásszabályozással biztosítható az optimális nyomásszint.
  1. Megfelelő szintű rezgéscsillapítás – Az egyes hengerek rezgéscsillapításának egyéni finomhangolása sok esetben csökkentheti a rendszer költségességét és megnövelheti annak élettartamát. A mérnökök választhatnak kisebb munkahengereket vagy mérsékelhetik a ciklusidőt is. Ez legtöbbször a zajszint csökkenésével is járhat.
  1. Naprakész üzembiztonsági információk – A pneumatika biztonságos és a szabványoknak megfelelő megoldások széles választékát kínálja, például robbanásveszélyes környezetekhez vagy biztonsági szempontból jelentős alkalmazásokhoz. A legfrissebb információk mindig elérhetőek az interneten.
  2. A szaktudás és gyakorlati szakértelem előnyei – Azoknak a felhasználóknak, akik nem mindennapi szinten foglalkoznak pneumatikus rendszerek összeállításával, gyakorlatilag minden alkalommal elölről kell kezdeniük a tanulási folyamatot. Területi képviselői és házon belüli szakemberei segítségével az AVENTICS teljes körű konzultációt nyújt. Szakembereink tisztában vannak a legújabb termékekkel és többezer rendszert valósítottak már meg – az ilyen külső szakmai támogatással időt takaríthat meg és biztosíthatja az optimális eredményeket az üzemelés során.
Kategória: Egyéb