Világbajnok magyar autószerelők

Budapest, 2015. január 15. – A magyarországi márkaszervizekben dolgozó szakemberek évről-évre tanúbizonyságot tehetnek tudásukról, több gépjármű gyártó rendez rangos versenyt munkatársainak hazai és nemzetközi környezetben egyaránt. A világeseményeken számos magyar siker született az elmúlt években, most ezekből szemezgettünk.

Világbajnoknak lenni vagy akár dobogón végezni világversenyen szép eredmény, s természetesen nem csak egy sportágban, hanem egy szakmában is elismerésre méltó teljesítmény. A magyarországi gépjárműimportőrök jelentős része szervez évről-évre kifejezetten after sales területen szakmai versenyt, a hálózatok legjobbjai később nemzetközi szinten is megmutathatják tudásukat. A hazai piac méretének ellenére a márkakereskedői hálózatok munkatársai gyakran esélyesként szállnak harcba e megmérettetéseken, az elmúlt évek több sikert is hoztak.

A márkák egymástól független, ám viszonylag hasonló rendszerben versenyeztetik szakembereiket, a nemzetközi döntők előtt országhatáron belül kell először jól szerepelnie a dolgozóknak. Első körben online kérdéssorok alapján rangsorolják az indulókat, ahonnan az 5-10 legjobb juthat tovább. Ezt követi egy országos döntő, ahol elméleti és gyakorlati feladatok várnak a kollégákra. A kategóriák nyertesei abban a lehetőségben részesülhetnek, hogy ők képviselhetik az országot az adott szakterületen a világversenyen – már ahol akad, hiszen van olyan márka is, amely csak az országon belül szervez hasonló eseményt.

A SEAT, a Skoda és a Toyota évente, a Volkswagen, a KIA és a Peugeot minden második évben szervez after sales versenyt. Egyes gyártóknál mindössze egy, másoknál több kategóriában is hirdetnek eredményt: van ahol szerviztanácsadók, szerviztechnikusok tudását mérik össze, de akad olyan márka is, ahol a vevőszolgálati vezetők, az alkatrész értékesítők vagy a gépjárműfényezők is „megmérkőznek” egymással.

A hazai szerelők felkészültségét jelzi, hogy a közelmúltban sok kiemelkedő magyar diadal született a szakmai világbajnokságokon, tavaly például három aranyérmet is hoztak a Porsche Hungaria márkakereskedői hálózatában dolgozó kollégák. Vízkeleti János (Autócent Kft.) a Škoda, Répárszky Róbert (Dunakanyar Autócentrum Kft.) a SEAT szerviztanácsadó versenyét nyerte meg, Lövei Péter (Miskolc Autó Kft.), pedig szintén a spanyol márka szervizvezetői között lett első. De 2014-ben sem maradtunk nemzetközi siker nélkül: a negyedik alkalommal megrendezett Peugeot Műszaki Tanácsadói világbajnokságon is magyar győzelemnek örülhettünk. Az október végi eseményt a márka párizsi oktatóközpontjában rendeztek meg. A másfél napos gyakorlati döntőben hat ország képviseltette magát, a négy fős magyar csapat 56 ország, közel 5000 technikusa közül végzett az élen. A magyar csapatot Katona József (Fábián Kft., Székesfehérvár),  Kain Dénes (Gablini M3), Tóth János (Autós Mobil Kft.), valamint Tóth József (Fábián Kft., Budapest) műszaki tanácsadók alkották.

Idén tavasszal két második helyezés is született: Bertók János (Palota Automobil Kft.) ezüst érmet szerzett a Škoda alkatrészellátási munkatársainak szóló kategóriában, valamint Varga Tibor a debreceni OMP Autóház szervizvezetője is második lett az európai KIA márkaszervizek között kétévente megrendezett szerelői versenyen, amit ezúttal Frankfurtban rendeztek.

Címke: , , , , , , , , , ,
Kategória: Egyéb