5D: Víz alatti moziélmény

Eger, 2018.04.20. – Abu-Dzabiban nyílik meg a világ első vízipark-filmszínháza, amelyben a nézők mindegyik érzékszervüket használva élvezhetik a moziélményt. A kivételes élmény az 5D technológiának köszönhető, amit az AVENTICS által gyártott pneumatika kelt életre.

Eljátszott már a gondolattal, milyen lehet mozizás közben nemcsak az élményekben elmerülni, hanem vízbe is merülni? Esetleg tartott attól, mit gondol a közönség többi tagja, ha fürdőruhában vagy bikiniben ül be a terembe? Nos, a tanácstalanságnak vége, az Egyesül Arab Emírségekben, egészen pontosan Abu-Dzabiban ugyanis megnyílik az első vízipark-filmszínház, amely új szintre emeli az élvezeti faktort. Az 5D technológiának hála a moziteremben ülve, a kivetítőt nézve élheti át bárki azt az élményt, mintha a tengerparton ülne, miközben lágy szellő borzolja a haját és egy fuvallatnak hála a tengeri levegő friss illatát érzi, aztán a következő pillanatban jön egy hullám, és máris a vízben ücsörög.

Mindez a valóság? Vagy csupán az érzékszervek játéka?

A nézők mind az öt érzékszervükön keresztül válnak a történet részévé

Maga az élmény az új 5D mozi technológiának köszönhető, amit a pneumatika kelt életre. A nézőtér illúziós hatásokon keresztül vonja be a közönséget a történetbe. A teremben elhelyezett speciális ülések a repülőgép-szimulátorokhoz hasonlóan különféle beépített hatásokra képesek – a különbség csak annyi, hogy az 5D mozi ülései illatokat vagy vízsugarakat bocsátanak ki magukból. A nézők így mind az öt érzékszervükön keresztül válnak a történet részévé.

Európában már egy ideje léteznek 5D filmszínházak, ám a mozizás élménye most új szintre emelkedik. A világ első vízipark-filmszínházát Abu-Dzabiban nyitják meg 2018 tavaszán, amelyben nemcsak elárasztani tudják a nézőteret, hanem az üléseket is képesek különféle mozgásokra bírni a vízben.

Az osztrák Attraktion! társaság körülbelül öt éve összpontosít vízben is működő multimédiás témaparkok rendszerintegrálására, aminek az AVENTICS pneumatikus termékei a mozgatórugója.

„Olyan megoldásra volt szükségünk, amely pontosan működik rögzített berendezéssel, emellett hosszú az élettartama – magyarázta Max Wieland, aki a rendszer tervezéséért és építéséért felel az Attraktion! társaságnál. – Tudtuk, hogy a pneumatika az egyetlen megoldás. A kiváló referenciák és a konstrukciós konzultáció pedig meggyőzött bennünket arról, hogy az AVENTICS a megfelelő partner számunkra.”

Kína a következő célpont

A „vizes nézőtér” formájának kifejlesztése a Bad Schallerbach egyik termálfürdőjében dolgozó Markus Beyr és Markus Achleitner nevéhez fűződik, akik 2009 óta folyamatosan finomítják a koncepciót. Bár korábban rendkívül kevés valódi vízi élményt nyújtó 4D-s, illetve 5D-s filmszínház épült, rövidesen megváltozik a helyzet.

Abu-Dzabiban a Yas Waterworld nevű vízi park ad otthont az első elárasztással és más különleges élménnyel működő mozinak, amelyben az élmény valósággá válik. Ha a filmben úgy történik, akkor a néző hasig merül a vízben vagy éppen alulról érzékeli vizet, az illúziót pedig hullámgépek teszik tökéletessé. A vászon két oldalán zubogó vízesés már csak hab a tortán.

Az Attraktion! GmbH az Egyesült Arab Emírségek után Kínában valósítja meg második ilyen típusú projektjét, a tervek szerint Kuangcsouban az ősszel nyitják meg a vízipark-filmszínházat, amelyben az AVENTICS gyártotta pneumatikus alkotóelemeket is használnak.

Az 5D-élmény kulcsa a pneumatika

Az 5D mozgószékei az AVENTICS pneumatikus elemeivel vannak felszerelve. A kialakítás lényegét az 5D-s mozgóülés-alap jelenti, amely négy helyet tartalmazó, a filmmel összhangban működő üléssort jelent. Az ülés a különböző beállításokkal hátra- és előrefelé, oldalra, sőt fel- és lefelé is mozgatható, ami számos mozgáskombinációt eredményez. A nézőtéren elhelyezett ülések a filmbeli eseményeknek megfelelően, a képpel és a hanggal összhangban mozognak. A pneumatikus alkotóelemek pedig kulcsfontosságúak a technológia működtetését illetően, merthogy az AVENTICS-szelepek a nézőtér vezérlőjeleivel összhangban irányítják az ülés mozgását.

Ahhoz, hogy ezt a teljesítményt biztosítsák, kompresszort és levegőtartályokat tartalmazó sűrített levegős rendszerrel kell felszerelni a nézőteret, amely továbbítja a sűrített levegőt az MU1-RGS-sorozattal kombinált, ED02 sorozatú proporcionális szelepekből álló rendszerhez, ami az ülésvezérléshez szükséges. Az AVENTICS elektropneumatikus proporcionális szelepei vezérlik az MU1-RGS sorozatú nyomásvezérlőket, amelyek biztosítják a rendszernyomást. A nézőtérvezérlő a filmmel szinkronban programozott mozgásjeleket (0-10 V) küld az ED02-szelephez, amely átalakítja a modulációt 0 és 6 Bar közötti értékre, majd továbbítja ezt az MU1-szelep felé. Az onnan kapott nyomás a vezérlőjeleknek megfelelően átadódik a mozgószékekben található hengerekhez. Az ED02 pneumatikusan vezérli az MU1-RKS sorozatú nyomásvezérlőket.

Egyszerű megoldásért cserébe csodás élmény

Az AVENTICS és az Attraktion! társaság együttműködésének köszönhetően sikerült kifejleszteni egy költséghatékony, hosszú távú megoldást. Míg a kezdeti technikai megvalósításhoz három proporcionális szelepre és három nyomásszabályozóra volt szükség soronként, a jelenlegi, módosított változat jelentősen csökkentette az anyagköltséget, mivel a három proporcionális szelep most már kilenc nyomásszabályozót lát el.

„Az AVENTICS gyorsan megállapította az optimalizálás szükségességét, és ellátott bennünket szakértői tanácsokkal – mondja Max Wieland. – Ennek az eredménye lett az energia- és költséghatékonyabb, egyszerű technikai megoldás. A partnerünkkel folytatott hozzáértő konzultáció hosszú távon a hasznunkra válik, akár új projektek esetében is. A mozirajongók pedig páratlan moziélményekre számíthatnak.”

Letöltés Letöltés
Címke: , , ,
Kategória: Egyéb