Élen jár az ipari automatizálásban az élelmiszer- és csomagolóipar

Budapest, 2015. november 30. – A jelentős innovációval és dinamikával rendelkező élelmiszeripar az ipari automatizálás kiemelt piacai közé tartozik. A termeléstől egészen az élelmiszerek csomagolásáig olyan műszaki megoldásokat használ a szegmens, melyek a legmagasabb energiahatékonysági- és higiéniás követelményeknek is megfelelnek.

Az Aventics, a pneumatika szakértőjeként, az élelmiszerpiac minden alkalmazási területéhez rendelkezik a szükséges komponensekkel és rendszermegoldásokkal, beleértve az élelmiszer-, a fröccsenési- valamint a termékmentes zónák speciális igényeit. Az Európai Higiéniai Mérnöki Tervező Csoport tagjaként (EHEDG) a vállalat nagy hangsúlyt fektet termékeinek higiénikus kialakítására, hogy a higiénikus élelmiszer-termelés minden esetben biztosítható legyen. Ezek között találhatóak EHEDG által minősített pneumatikus szeleprendszerek IP69K védelmi osztály besorolással vagy higiénikus kialakítású pneumatikus hengerek és levegő-előkészítő egységek.

A megfelelő anyaghasználat meghatározó kérdés az egyes komponensek fejlesztése és alkalmazása során. A rozsdamentes acél az egyik legsűrűbben alkalmazott anyag a magas higiénikus követelmények elé állított élelmiszeripari üzemek és gyártósorok kialakításakor. A magas krómtartalmú acél felületének passziválásával magasabb korrózióállóság érhető el, ami kiemelten szükséges az olyan területeken, ahol a pneumatikus elemek alapanyagokkal, élelmiszerekkel érintkezhetnek. A magasabb korrózióállóság mellett a tisztíthatóság is elengedhetetlen, hiszen a rendszer tisztításának időigénye nagyban meghatározza a teljes gyártási időt. A felhasznált pneumatikus termékek kenésére kifejezetten az élelmiszeriparnak fejlesztett zsírokat használnak, hiszen az élelmiszerek gyakran érintkezhetnek a gyártó berendezések egyes részeivel, majd azután visszakerülhetnek a feldolgozási folyamatba.

Nem elhanyagolható az energiahatékonyság kérdése sem a fejlesztésekkor, hiszen a helyes termékek megválasztása a rendszer teljesítményét, valamint a rendelkezésre állását is pozitívan befolyásolhatják.

Az új csillapítási technika javítja a teljesítményt

Az optimális csillapítású dugattyúk kulcsfontosságúak az összetett pneumatikus rendszerek ciklusidejének csökkentéséhez. Az új, fix értékre állított pneumatikus csillapítású CSL-RD minihenger sorozatával az Aventics egyszerűen installálható megoldást kínál. A széles körben alkalmazható konstrukcióval az egyes hengerek cseréjének ideje csökkenthető, ami a karbantartási idő csökkentésével nagyobb termelékenységet tesz lehetővé az élelmiszeriparban.

„Az intelligens pneumatikus megoldások, és átfogó alkalmazások területén szerzett sokéves tapasztalatának köszönhetően az Aventics előre beállított csillapítási rendszerei minimális idő alatt telepíthetőek” – nyilatkozta Hegymegi István, az AVENTICS Hungary Kft. kereskedelmi vezetője. Továbbá elmondta, hogy a CSL-RD sorozat nem igényel semmiféle beállítást telepítés közben, nagyban támogatva ezzel az üzemi termelékenységet. Speciális légcsatornák biztosítják a megfelelő csillapítási teljesítményt, akár alacsony sebességi tartomány mellett is. Az új kialakításnál minden él lekerekítésre került, amivel minimálisra csökkenthető a szennyeződések lerakódása, így az eltömődések lehetősége. A minihengerek rozsdamentes acél felülete korrózióálló, az elektropolírozás pedig magas vegyi ellenállóságot biztosít, melynek köszönhetően ezek a speciális munkahengerek széles spektrumban alkalmazhatóak az élelmiszer- és csomagolóipar legkülönbözőbb területein.

 

Sajtókapcsolat:
SMARTPR-AGENCY Kft., Borsi Dávid
Tel +36 30 441 31 40, [email protected]

Az AVENTICS-ről

A korábbi Bosch Rexroth Pneumatika leányvállalat 2014 eleje óta AVENTICS néven, független pneumatikai gyártóként tevékenykedik a piacon. Székhelye a németországi Laatzen (Hannover), termékeik azonban öt különböző ország, hat városában készülnek. A nemzetközi cégcsoport legnagyobb európai gyára Magyarországon, Egerben található, de a már említett Laatzen (Németország) mellett, Gronau/Leine (Németország), Bonneville (Franciaország), Lexington (USA) és Changzhou (Kína) városokban is működnek gyártóközpontjaik.

Az AVENTICS nemcsak nevében újult meg, hanem a termékkínálat is folyamatosan frissül; technológiai iránymutatóként szolgál az érintett ipari ágazatokban és a világ vezető pneumatikai beszállítói közé tartozik. A cég kiemelt figyelmet fordít fejlesztései és a gyártás során az elektronikának a pneumatikai alkatrészekbe történő integrációjára. Mindemellett a vállalat a hajtás- és vezérléstechnikai megoldások speciális szolgáltatója a haszongépjárművek, valamint a gyártási folyamatokon belül a láncmeghajtások terén. A hajózási és a fejlett hajóautomatizálási rendszerekben használt pneumatikai alkalmazásaival az AVENTICS a világ minden tengerén és óceánján otthon van.

A vállalat gyártmányai igen széles körben alkalmazhatóak, ami abból ered, hogy a konkurensektől eltérő módon a katalógustermékek mellett ún. „konfigurált” berendezéseket és egyedi termékmegoldásokat is ajánl Vevői számára. A tömeggyártókkal szemben az AVENTICS az alacsony darabszámú megrendeléseket is teljesíti. Egy-egy termék esetében a rendelések 90 %-a 100 darabnál is kevesebb. A gyártósorok rugalmassága miatt akár az 1-5 darabból álló Vevői igényeket is rövid szállítási határidővel tudják vállalni. Összességében a cég évente közel huszonötezer, eltérő specifikációjú terméket értékesít.

www.aventics.hu; www.pneumatika.hu; www.pneumobil.hu

Címke: , , , , , ,
Kategória: Egyéb