Hogyan készüljünk fel a téli vezetésre?

Miután autónkat már felkészítettük a téli üzemmódra, nem maradt más hátra, minthogy saját magunkat is áthangoljuk a hideg időszakban való vezetésre. Ekkor ugyanis jóval körültekintőbben kell közlekednünk, hiszen a hideg időjárás, a fagyos utak könnyen megtréfálhatnak minket.

Az autók téli felkészítésének legjobb módja, ha szakemberekre bízzuk azt: a márkaszervizek kedvező ajánlatokat kínálnak a hideg időszakra az autósoknak, így néhány ezer forintból biztonságosan autózhatunk a leghidegebb hónapokban. Sajnos azonban itt nem ér véget a felelősségünk, ugyanis ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy a járművek felkészítése mellett saját magunkat is ráhangoljuk a megváltozott körülményekre.

Télen a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik négykerekűiket. Ilyenkor nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így csökkenhet a balesetek kockázata, valamint lassabb tempónál könnyebben korrigálhatunk, amennyiben hibáznánk. Sokan nem merik sajnos beismerni, hogy bizonytalanok a fagyos körülmények között, pedig hazánkban is egyre több magániskola nyújt vezetéstechnikai tréninget, ahol felkészülhetünk bizonyos váratlan helyzetek kivédésére.

A téli autóhasználat során kocsink is nagyobb odafigyelést igényel: a felcsapódó sós latyak, víz könnyedén kikezdheti a karosszériát. Elég egy kicsi sérülés az autón, a maró anyagoknak köszönhetően a rozsda viszonylag gyorsan felbukkanhat. A korrózió azonban könnyen megelőzhető, ha a hideg időszakban gyakrabban mosatjuk kocsinkat, de ilyenkor nem csak a kasztnit, hanem az alvázat is érdemes rendszeresen tisztíttatni.

Menetközben fordítsunk figyelmet az ablakok párátlanítására, de a látást, láthatóságot nagyban meghatározza izzóink állapota vagy a lámpatestek tisztasága, így az idős izzókat érdemes kicserélni, a szennyeződést, a sarat, esetleg hó felverődést pedig minden esetben takarítsuk le.

Hosszabb utakat megelőzően, indulás előtt minden esetben tájékozódjunk az útvonalunk állapotáról, de az sem másodlagos, hogy az adott útszakaszon milyen korlátozások várhatnak ránk, például köteleznek-e minket hólánc használatára. Ekkor ugyanis még könnyen beszerezhetjük a szükséges kelléket, útközben már sokszor nehezen pótolhatóak az eszközök. Amennyiben távolabbra készülünk, vigyünk magunkkal takarót, melegebb ruhadarabokat, de a jégkaparót, kis seprűt és akár egy kis lapátot is érdemes magunkkal bepakolnunk. Menetközben sose hagyjuk kiürülni a hajtóanyagot, mindig idejében tankoljunk, hiszen bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy órákra kell vesztegelnünk az autópályán.

Címke: , , , ,
Kategória: Egyéb