Már a gépeknél is első a biztonság

Gépbiztonsági irányelvek a pneumatikában

A munka világában az emberek és gépek biztonsága érdekében tett szabályozások egyre nagyobb teret követelnek, így ezek a törekvések hazánkban is növekvő mértékben vannak jelen. Ma már az uniós előírások alapján a gyártó berendezéseket úgy kell megtervezni és előállítani, hogy azok minden esetben megfeleljenek az alapvető biztonsági és egészségvédelmi követelményeknek.

A Gépbiztonsági Direktíva (ISO 13849) célja az esetleges fizikai károk és sérülések maximális megelőzése, s hogy a berendezések környezetében lévő emberek, építmények és berendezések a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a gyártás során. 2010 elejétől bármely új gépet csak ezen irányelvek szerint lehet megtervezni és megépíteni, ami szabályozza a gépek biztonságosságát a tervezéstől egészen az üzembe helyezésig.

Az emberek, gépek és anyagi javak védelme a biztonságos pneumatikai rendszerek és termékek elsődleges célja. A gépi megmunkálás-, és gyártás biztonságának kereteit nemzetközi előírások szabályozzák, így a balesetek elkerülése már a gép tervezésekor szem előtt tartható. Az AVENTICS, mint pneumatikai gyártó a nemzetközi trendeket követve segíti ügyfeleit a szigorodó követelményeknek, így a meghatározó szabványoknak való megfelelésben, mind termék oldalról, mind pedig szakértői támogatással. Ennek érdekében állították össze pneumatikus kapcsolási segédanyagukat is, mellyel a sűrített levegő előkészítők, biztonsági szelepek, terepibusz-vezérlés, valamint munkahenger rögzítő-, és fékező elemek biztonságos felhasználását kívánják elősegíteni.

„A cégünk által közzétett szakmai segédlet a téma kulcsfontosságú elemeiben ad útmutatást az egyik legfontosabb vonatkozó szabvány, az ISO 13849 direktíváinak használatában – nyilatkozta Hegymegi István, az AVENTICS Hungary Kft. kereskedelmi vezetője. Elmondta, hogy az összeállított anyag biztonságos pneumatikai kapcsolási példákat tartalmaz, melyek segítséget nyújtanak a tervezendő, vagy kiegészítendő gépek biztonsági besorolásában, így a kockázatelemzés elkészítésében, illetve a kockázatcsökkentő intézkedések, teljesítményszint, és diagnosztikai lefedettség meghatározásában is. „Termékeink egyre nagyobb részéhez meghatározzuk a kockázatértékeléshez szükséges B10 tényezőt is, mely az azonos gyártmányokból álló egység 10%-ának meghibásodásáig várható működési ciklusszámot mutatja meg” – tette hozzá a vezető.

Az érvényes uniós Gépbiztonsági Direktíva összetett elemzést és gépértékelést is előír a gyártók számára. Kockázatelemzéskor szintén alapvető követelmény, hogy a gép rendeltetésszerű használat mellett, ne veszélyeztessen emberi életeket, azok egészségét, biztonságát, és emellett vagyoni kárt se okozhasson. A gyártóknak kötelessége az összes veszélyforrás feltárása, melyeket már a tervezésnél és gyártásnál is figyelembe kell venniük. A kockázatelemzés elvégzésének módja a kockázati források, és azok okainak, hatásainak meghatározása, így az ezek minimalizálásához szükséges intézkedések leírása is.

A német Munkabiztonsági és Egészségvédelmi Intézet (IFA) gondozásában készült SISTEMA kockázatelemző szoftver komplex segítséget nyújt a tervezés, vagy fejlesztés alatt álló gépek ISO 13849 szerinti kockázati- és biztonsági besorolásában. A SISTEMA segítségével könnyen elkészíthetőek a szabvány szerinti kockázati számítások, valamint a letölthető szoftver adatbázisában megtalálhatóak az AVENTICS főbb termékeinek B10 tényezői is, így elemzés készítésekor csupán ki kell választani a szükséges elemeket, a szoftver pedig elvégzi a termékekre vonatkozó kockázati tényezők számításait.

Az AVENTICS segédlet angol nyelven az alábbi linken letölthető:
http://www.aventics.com/en/machine-safety/

A SISTEMA kockázatelemző szoftver az intézet honlapjáról:
http://www.dguv.de/ifa/Praxishilfen/Software/SISTEMA/index-2.jsp


Sajtókapcsolat:
Borsi Dávid
SMARTPR-AGENCY Kft.,
Tel +36 30 441 31 40,
[email protected]

Az AVENTICS-ről

A korábbi Bosch Rexroth Pneumatika leányvállalat 2014 eleje óta AVENTICS néven, független pneumatikai gyártóként tevékenykedik a piacon. Székhelye a németországi Laatzen (Hannover), termékeik azonban öt különböző ország, hat városában készülnek. A nemzetközi cégcsoport legnagyobb európai gyára Magyarországon, Egerben található, de a már említett Laatzen (Németország) mellett, Gronau/Leine (Németország), Bonneville (Franciaország), Lexington (USA) és Changzhou (Kína) városokban is működnek gyártóközpontjaik.

Az AVENTICS nemcsak nevében újult meg, hanem a termékkínálat is folyamatosan frissül; technológiai iránymutatóként szolgál az érintett ipari ágazatokban és a világ vezető pneumatikai beszállítói közé tartozik. A cég kiemelt figyelmet fordít fejlesztései és a gyártás során az elektronikának a pneumatikai alkatrészekbe történő integrációjára. Mindemellett a vállalat a hajtás- és vezérléstechnikai megoldások speciális szolgáltatója a haszongépjárművek, valamint a gyártási folyamatokon belül a láncmeghajtások terén. A hajózási és a fejlett hajóautomatizálási rendszerekben használt pneumatikai alkalmazásaival az AVENTICS a világ minden tengerén és óceánján otthon van.

A vállalat gyártmányai igen széles körben alkalmazhatóak, ami abból ered, hogy a konkurensektől eltérő módon a katalógustermékek mellett ún. „konfigurált” berendezéseket és egyedi termékmegoldásokat is ajánl Vevői számára. A tömeggyártókkal szemben az AVENTICS az alacsony darabszámú megrendeléseket is teljesíti. Egy-egy termék esetében a rendelések 90 %-a 100 darabnál is kevesebb. A gyártósorok rugalmassága miatt akár az 1-5 darabból álló Vevői igényeket is rövid szállítási határidővel tudják vállalni. Összességében a cég évente közel huszonötezer, eltérő specifikációjú terméket értékesít.

www.aventics.hu; www.pneumatika.hu; www.pneumobil.hu

Címke: , , , ,
Kategória: Egyéb