Levegővel hajtott járművek lepik el a hétvégén Eger belvárosát

Rekordszámú indulóval rendezik meg Egerben május 8-9-én a VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyt: 48 egyetemistákból álló csapat méri össze tudását és képességeit az egyedi tervezésű és építésű, sűrített levegővel hajtott járművek seregszemléjén. A két napos rendezvényen három kategóriában áll rajthoz a nemzetközi mezőny.

Több hónapos felkészülési időszak után célegyenesbe érkeztek az egyetemi csapatok: május 8-9-én rendezik a VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyt, Egerben. A hagyományos tavaszi rendezvényen minden eddiginél több csapat vesz részt: 48 pneumobil csap össze a sűrített levegővel hajtott járművek versenyén. Évről évre nő a külföldi egyetemek száma a rendezvényen: idén már 24 saját építésű gép érkezik határon túlról a megyei jogú városba.

A VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyen három különböző versenyszámban szállnak harcba az indulók, a normál és a szenior kategóriában egyaránt: hosszú távú, ügyességi és gyorsulási futamon bizonyíthatnak a csapatok. A hosszú távú futamon az a csapat nyer, aki a legnagyobb távolságot lesz képes egy palacktöltettel megtenni a pályán. Tavaly 7776 méter kellett a győzelemhez, azaz közel 13,5 körre volt elég a sűrített levegő a kijelölt 580 méteres szakaszon. Az ügyességi futam során egy kibójázott pályán kell három menet alatt minél jobban teljesítenie a versenyzőknek, a továbbjutás kieséses alapon dől el. A gyorsulási futam után pedig az állhat a dobogó legfelső fokára, aki az adott szakaszt a legrövidebb idő alatt teljesíti. Az elmúlt év győztesének 24,229 másodpercre volt szüksége a 220 méteres sprinthez, s a célba érkezéskor 46,6 kilométeres sebességet ért el.

A zsűri emellett a legeredetibb konstrukciót is díjazza majd, és szintén minősítik a diákok által kiépített telemetrikus rendszereket is.

„Hét évvel ezelőtt azzal a szándékkal indítottuk útjára a Pneumobil Versenyt, hogy a hazai mérnökhallgatóknak egy nívós esemény keretében adjunk gyakorlati feladatot, s emellett felhívjuk a figyelmüket az olyan alternatív energiafajtákra, mint a sűrített levegő. Nagy öröm számunkra, hogy az évek során egyre nagyobb népszerűségnek örvend a rendezvény, s folyamatosan nő a résztvevők létszáma. A kezdetekben 16 jármű állt rajthoz az egri futamon, mára háromszorosára gyarapodott az induló pneumobilok száma” – mondta el Pekk Enikő, a VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Verseny főszervezője.

VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Verseny programja:

  1. május 8.

16:30-17:30       Felvonulás Eger belvárosában, Pneumobilok bemutatkozása (Dobó tér, Eger)

18:00-19:30       Kvalifikációs futam (Érsekkert, Eger)

  1. május 9. (Érsekkert, Eger)

10:00-10:30       Ünnepélyes megnyitó

10:30-12:00       Távolsági futam

12:30-14:30       Ügyességi futam

15:00-15:30       Gyorsulási futam

15:30-17:00       Bemutatók, VIP futam

17:00-18:00       Eredményhirdetés

A szünetekben látványos fizikai- és járműbemutatók, családi programok, valamint szakmai kiállítás várja az érdeklődőket. A rendezvényre látogató vendégek találkozhatnak többek között Kiss Pál Tamás autóversenyzővel is, aki legfrissebb győzelmét az Országos Rallycross Bajnokság második fordulójában érte el. Nézőink a Heted-Hét Próba nevű ügyességi játék során aktívan is bekapcsolódhatnak a versenyzésbe, mellyel ajándékbeváltásra jogosító pontokat szerezhetnek.

Címke: , , , , , , , ,
Kategória: Egyéb