Stabil eredménnyel zárta első évét az AVENTICS Hungary Kft.

Az elmúlt évtized pneumatika gyártásának egyik jelentős változása ment végbe 2014-ben azáltal, hogy egy német-skandináv befektetői csoport megvásárolta a Bosch Rexroth pneumatikai üzletágát. A tulajdonosváltás az egri gyárra is hatással volt, azonban az önállóvá vált AVENTICS Hungary Kft. jó üzemi eredményének és növekvő nettó árbevételének köszönhetően stabilan zárta első évét.

A pneumatikai alkatrészek és rendszerek egyik meghatározó, globális gyártója, a Bosch Rexroth pneumatikai üzletága 2014 óta egy tulajdonosváltásnak köszönhetően AVENTICS néven végzi tevékenységét. Az új tulajdonos, a német-skandináv érdekeltségű befektetői csoport érkezésével azonban nem csak a név, hanem az értékesítési rendszer is módosult: azokban az országokban, amelyekben pneumatikus berendezéseket előállító gyáregység is működik, a kereskedelmi képviseletek jogilag beolvadtak a gyárat működtető helyi társaságokba.

A teljes pneumatikai piacot befolyásoló átállás zökkenőmentesen zajlott, a váltás pedig hazánkban is érzékelhető volt, mivel a vállalat egyik speciális gyáregysége Egerben található. A Heves megyei üzem  működésében, és a 470 fős személyzeti állomány tekintetében nem történt változás, így az átszerveződés ellenére az AVENTICS Hungary Kft. stabil évet tudhat maga mögött: 16,977 milliárd forintos árbevétel mellett (+4% százalékos növekedés 2013-hoz képest) 507 millió forintos üzemi eredménnyel zárt 2014-ben.

Az árbevétel 5 százalékát tették ki a hazai értékesítések, – amivel a cég piaci részesedése Magyarországon átlépte a 10 százalékot -, a többi eladás export tevékenységből származott. „Várakozásaink szerint 2015-ben 10 százalékkal nőhet a belföldi értékesítésünk, ennek érdekében idén is jelentős fejlesztésekkel kívánjuk optimalizálni a gyártást. Tavaly megközelítőleg 1,2 millió eurót fordítottunk termékfejlesztésre, gépberuházásra, idén a gyártósorok fejlesztésével valamint újabb gép- és eszközbeszerzéssel növeljük a kapacitásunkat” – tájékoztatott Gödri István, az AVENTICS Hungary Kft. ügyvezetője.

Gödri István arról is beszámolt, hogy a becslések alapján az európai pneumatikai piac éves forgalma 2,8 milliárd Euro, s a jelenlegi gazdasági környezetnek köszönhetően 2015-ben 3-4 százalékos növekedés várható Európa szerte a pneumatikai eszközök ipari alkalmazásában.

Az AVENTICS a pneumatikai termékek és a gyártási technológia széles skálázhatóságának köszönhetően speciális szerepet tölt be a szektorban, a rendszer rugalmassága lehetővé teszi, hogy a felmerülő vevői igényeket – az egy darabból álló, speciális megoldásoktól kezdve a nagy sorozatban gyártott eszközökig – teljes mértékben kiszolgálja. Emellett katalógus és konfigurátoros termékek is megtalálhatóak a kínálatban. A gyárat 2014-ben 18.870 féle termék hagyta el, a megrendelések 90 százaléka 50 darabosnál kisebb volt. Az összértékesítés 2014-ben elérte a 3,5 milliós darabszámot.

„Műszaki fejlesztéseinknek köszönhetően termékkínálatunk folyamatosan frissül, ennek köszönhetően technológiai iránymutatóként szolgálnak az érintett ipari ágazatokban, s így a világ vezető pneumatikai beszállítói közé tartozunk. A cég kiemelt figyelmet fordít fejlesztései és a gyártás során az elektronikai megoldások pneumatikai alkatrészekbe történő integrációjára” – mondta el az AVENTICS Hungary Kft. ügyvezetője. „Mindemellett a vállalat a hajtás- és vezérléstechnikai megoldások speciális szolgáltatója a hajók és haszongépjárművek, valamint a gyártási folyamatokon belül a láncmeghajtások terén. A hajózási és a fejlett hajóautomatizálási rendszerekben használt pneumatikai alkalmazásaival az AVENTICS a világ minden tengerén és óceánján otthon van” – tette hozzá.

Címke: , , , , ,
Kategória: Egyéb